România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi pe locul 128 în lume la educaţie financiară. Practic, nu prea urmărim ce se întâmplă cu banii. Românii îşi doresc mai multă educaţie financiară, dar nu apelează la experţi. Doar 24% dintre români solicită consultanţă financiară specializată, iar dintre românii care fac economii, 27% preferă să economisească banii cash, arată un studiu BCR.

Iar o analiză CEC Bank arată că suntem tot mai pesimişti în legătură cu evoluţia situaţiei financiare în contextul scumpirilor tot mai pronunţate la utilităţi şi alimente, creşterii dobânzilor şi a inflaţiei, dar şi pe fondul conflictului geopolitic din regiune.

Despre Ziua Educației Financiare am discutat cu Luiza Domnișoru, Director de Comunicare la Revolut România.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Cauzele pentru care banii nu ne ajung pentru a ne atinge obiectivele personale sunt multiple. Una dintre principalele cauze este, totuși, faptul că vrem să fim în pas cu lumea. Vrem să avem aici și acum tot ce ne dorim. Deci emoțiile și timpul sunt cele două elemente care influențează mult modul în care facem bani acum și cum ne protejăm echilibrul financiar viitor. Din fericire, tehnologia ne ajută și să ne stăpânim emoțiile, și să ne planificăm mai bine cheltuielile așa încât să ne rămână bani și pentru investiții.

Cum ne ajută tehnologia sau cum ne ajută fintech-ul? În primul rând prin faptul că economisim timp. Nu mai pierdem vremea cu drumuri inutile, cu birocrație. Ne planificăm activitățile cotidiene, anticipăm intrările și ieșirile de bani, mai ales pentru cheltuielile recurente cum ar fi ratele, plata utilităților, scadențele la polițele de asigurare.

Apoi ne ajută să prevenim șocurile generate de evenimente neprevăzute. Dacă ne ținem economiile într-o super aplicație în mai multe valute, de exemplu, putem să beneficiem de un schimb valutar la rate interbancare și necomisionat, protejându-ne în felul acesta atât veniturile, cât și economiile.”, a povestit Luiza Domnișoru, Director de Comunicare la Revolut România.