• Tokenizarea activelor schimbă totul, spune Fink, CEO-ul BlackRock.
  • Fink: Dacă SWIFT e serviciul poștal, tokenizarea e email-ul în sine.
  • Fink: Fiecare activ poate fi tokenizat.
  • Fink: Piețele nu ar trebui să se închidă.
  • BlackRock are active în gestiune de 11.600 mld. $.

Dacă SWIFT este serviciul poștal, tokenizarea este e-mail-ul în sine. Activele se mută direct și instantaneu și asta schimbă totul, spune Larry Fink, CEO-ul BlackRock, în scrisoarea anuală către acționari.

Fiecare acțiune, fiecare obligațiune, fiecare fond – fiecare activ – poate fi tokenizat. Piețele nu ar trebui să se închidă. Tranzacțiile care durează, în prezent, zile, se vor face în câteva secunde.

Într-o zi, mă aștept că fondurile tokenizate vor deveni la fel de familiare investitorilor ca și ETF-urile – cu condiția să rezolvăm verificarea identității, mai spune Fink.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Ce spune Paul Achim, analist financiar, pentru Aleph Business?

Cum arată economia viitorului? Devin toate activele tokenziate și cum ar arată o astfel de lume? Se schimbă radical sistemul financiar pe care îl folosim acum?

„Va fi foarte interesantă lumea viitorului și da, se va schimba radical. Și vor fi două schimbări majore. Una va consta în democratizarea accesului investițional pentru anumite clase de active. Ce înseamnă asta? Înseamnă că oamenii care nu beneficiază de un capital substanțial vor putea investi în active precum imobiliarele sau opere de artă. Active, clase de active care înainte aveau un caracter hermetic. Nu erau destinate neapărat tuturor. Pentru că exista o barieră. O barieră financiară. Dar pentru a achiziționa un imobil, cam oriunde în țară, în momentul de față, în orașele mari, trebuie să deții undeva spre, nu știu, 50-60 de mii de euro. Mă refer la o locuință.

Ei bine, prin tokenizare, acea locuință va putea fi împărțită în mai multe bucățele, poate zeci, sute, mii de bucățele, care vor putea fi achiziționate de către oameni și în felul acesta să aibă expunere în această clasă de active, bineînțeles, fragmentat. Dar direct proporțional cu câți tokeni dețin din acel imobil. O altă schimbare majoră constă microtranzacțiile. Microtranzacțiile sunt un concept care va schimba cu adevărat radical economia viitorului și anume, economia în momentul de față se bazează pe un consumerism care își are sursa în doctrina arghensiană.

Practic, toate bunurile pe care, sau o bună parte din bunurile pe care noi acum suntem tentați să le achiziționăm și vrem cu tărie să le deținem, o mașină, un frigider și așa mai departe, vor fi închiriate în viitor datorită acestui mecanism de microtranzacții. Practic, companiile mari vor prefera să îți ofere o mașină în chirie sau un frigider în chirie și tu să achiziționezi pe timpul de utilizare. Asta va schimba radical economia în sine pentru că se va trece de la consumerism la o cu totul altă abordare. Toate companiile vor fi obligate, practic, sau obligate, moral mă refer, și financiar, să creeze produse mult mai fiabile. Și asta va crea o schimbare foarte mare economică și socială”, spune Achim.