• Vânzările de obligațiuni în Europa ating 1.705 miliarde de euro (circa 1.800 miliarde de dolari) în 2024 și depășesc recordul anterior stabilit în timpul pandemiei.
  • Guvernele, băncile și agențiile publice din țări precum Franța și Italia conduc piața.
  • Cererea rămâne puternică, dar riscuri economice, inclusiv posibile tarife ale Statlor Unite, pot influența trendul.

Europa marchează o performanță istorică pe piața obligațiunilor și atinge în 2024 un volum total de 1.705 miliarde de euro, un nou record față de maximul atins în pandemia din 2020, scrie Bloomberg.

Piața obligațiunilor din Europa are un ritm accelerat de emisiuni, inclusiv euro, lire sterline și obligațiuni denominate în dolari vândute pe piața europeană. Principalii emițători? Guvernele, agențiile publice și băncile, în special din țări precum Belgia, Franța, Grecia, Italia și Spania.

Regatul Unit a atras cereri record pentru o obligațiune indexată și ajunge la un nivel de cerere de peste 65 de miliarde de lire. Austria a înlocuit obligațiuni de tip Tier 1, și Suedia, unde compania imobiliară Heimstaden Bostad AB a emis pentru prima dată obligațiuni junior din 2021.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Care este reziliența pieței?

Meritele pentru performanță revin fluxurilor de capital pozitive și atractivitatea pieței. Indicii Bloomberg arată randamente de 4,67% pentru obligațiunile corporative de grad investițional și 7,42% pentru obligațiunile de risc ridicat denominate în euro, de la începutul anului.

„Volumele masive de emisiuni au fost absorbite cu ușurință datorită condițiilor favorabile ale pieței. Emisiunile deja prefațează 2025, ceea ce oferă un avantaj suplimentar pentru emitenți.”, spune Paula Weisshuber, de la BofA. Cem Keltek, strateg la Deutsche Bank Research, estimează că vânzările vor continua să crească în 2025 și 2026, pe măsură ce nivelurile ridicate de datorii ajung la scadență.

Riscurile, inclusiv o eventuală încetinire economică severă în Europa sau noi tarife din partea SUA, ar putea afecta această tendință.