România poate lua exemplul El Salvador când vorbim de cripto. Dar pentru a ajunge acolo avem nevoie de regelementare, a spus Brock Pierce, președintele Bitcoin Foundation, la conferința D10E de la hotelul Marmorosch din București. Ce subiecte hot s-au discutat? Cum poate fi reglementată piața cripto în România și care sunt avantajele unui sistem descentralizat.

“Așa cum am văzut Miami devenind capitala inovației în S.U.A. este clar că oportunitatea există și pentru România. Dacă El Salvador poate asta, dacă Miami poate face asta și România poate face asta. Pe baza discuțiilor pe care le-am avut aici și pe baza încurajărilor din partea guvernului se pare că o să mă întorc aici curând.”, a declarat Brock Pierce, președintele Bitcoin Foundation.

În prezent, la noi, 1 din 10 români deține criptoactive. 79% dețin Bitcoin, 29% Ethereum iar restul de 14% dețin Ripple, arată un studiu efectuat de platforma Luno. În El Salvador populația a ajuns de la 30% înscriși în sistemul bancar la 70% înscriși în sistemul bancar și în același timp, utilizatori de criptomonede, în doar 9 luni.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Dar de ce are România nevoie mai exact, pentru a depăși nivelul actual de 10% din populație inclusă în lumea cripto? Discuțiile pe tema reglementării au început deja.

“România este în fața unei alegeri. Ori începem să reglementăm și să direcționăm acest fenomen, ori așeptăm reglementări de tip superior, de tipul directivelor sau reglementărilor europene. Am avut o consultare online atât cu jucători din piață, cât și cu instituții ale statului român, vorbesc aici de Banca Națională, de ASF, de Ministerul Finanțelor. După ce vom avea un consens în aceste grupuri de lucru, vom comunica public, vom avea un draft pus public și într-un final îl vom depune ca și proiect legislativ.”, a declarat Sebastian Burduja, deputat PNL.

“Dacă un blockchain este condus de guvern pentru guvern, atunci nu îl mai poți numi o Organizație descentralizată. Va fi centralizat, dar va folosi sisteme automatizate și contracte smart pentru a-și rezolva task-urile. Cel mai puțin probabil mod de a utiliza tehnologia blockchain este în justiție. Nimeni nu vrea să fie judecat de un robot. Vrei să fi judecat de un judecător care poate empatiza cu tine.”, a declarat Augustin Jianu, fost ministru al comunicațiilor.

Cea de-a 24-a ediție a conferinței D10E, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate descentralizării și tehnologiei blockchain din lume, s-a încheiat pe 20 februarie.