• Bitget: Valoarea monedelor stabile ajunge la 238 mld. $.
  • Bitget: Valoarea lor crește pentru a 19-a lună la rând.
  • Bitget: Există potențial de dublare a capitalizării lor în 2025.
  • Bitget: Valoarea monedelor stabile poate ajunge la 400 mld. $/2025.
  • Bitget: Stablecoin-urile rămân un pilon al finanțelor digitale.
  • Oferta de USDT a Tether depășește 150 mld. $, un nou maxim.

Capitalizarea monedelor stabile ajunge la un nou maxim istoric, de 238 mld. $ în luna aprilie, a 19-a lună la rând de creștere, arată o analiză BitGet.

Susținute de o posibilă legislație în SUA, integrarea tot mai frecventă în fintech și utilitatea lor extinsă în plățile globale, stablecoin-urile sunt poziționate pentru o continuare a trendului, cu un potențial de dublare a capitalizării până la 400 miliarde de dolari în 2025, mai arată analiza.

Inclusiv clarificarea reglementărilor în Uniunea Europeană creează un cadru mai stabil și previzibil pentru activele digitale.

Titlurile zilei

RĂZBOI TOTAL
ISRAEL ȘI IRAN FAC PACE
Trump îl critică pe Jerome Powell
Prețul țițeiului WTI scade
DEFICITELE GEMENE NU MAI POT FI AMÂNATE
BEZOS E CAP DE AFIȘ

Lansarea cardurilor legate de stablecoin-uri de către mari rețele de plăți precum Visa și Mastercard are potențialul de a accelera semnificativ adoptarea acestor active la scară largă. Prin intermediul acestor carduri, utilizatorii pot cheltui direct criptomonede la milioane de comercianți din întreaga lume, fără a fi nevoiți să le convertească în prealabil în monedă fiat, arată analiza.

Adică, o simplificare a procesului de plată.

Ce spune Sergiu-Traian Vasilescu, managing partner, VD Law Group?

Capitalizarea monedelor stabile ajunge la un nou maxim istoric, de 238 mld. $ în luna aprilie, a 19-a lună la rând de creștere, arată o analiză BitGet. De duce la acest trend ascendent de peste un an și jumătate și cum poate fi păstrată această direcție?

„Sunt doi sau trei factori care au ajutat în ultimii doi ani creșterea exponențială a monedelor stablecoin. În primul rând, am avut niște proiecte în piață și mai ales în zona de memecoin-uri, care au atras toată lichiditatea din piață și au pus-o în mâinile câtorva jucători, respectiv acelor care au reușit să facă profit. Profiturile au fost substanțiale și atunci s-au retras într-o zonă sigură în stablecoin-uri. De la mulți, profitul a ajuns la un număr limitat de persoane și s-au retras în stablecoin. Asta a fost un prim pas.

Un al doilea pas a fost creșterea în valoarea Bitcoin-ului din ciclul trecut, adică din ultimele șase luni, faptul că a determinat foarte mulți holderi să vândă acel Bitcoin și trebuiau să se refugieze într-o altă monedă digitală fără să iasă din spațiul cripto. Și acest lucru i-a determinat să utilizeze stablecoin-uri pentru a reuși să-și parcheze o parte din profit.

Al treilea element îl determină situația tensionată de la nivel global în care suntem nevoiți sau avem nevoie să menținem un curs și un flux de business internațional, însă fără a lăsa urme la nivelul instituțiilor bancare. Situația tensionată cu Federația Rusă și cu țările partenere, deși nu erau ilegale anumite tranzacții, mulți actori economici au preferat să le facă în stablecoin pentru a evita potențiale sanțiuni care ar urma să fie introduse în viitor pe bază a acțiunilor pe care ei le-au făcut. Asta odată.

Iar în al doilea rând, ultimele tensiuni dintre SUA și China la fel au determinat o neîncredere în monedele fiat, în posibilitatea de a face transferuri internaționale, și atunci lumea a mers către o alternativă, plata în stablecoin, care până la urmă duce la aceeași valoare, și după transfer de valoare poate avea o pierdere de 0,5-0,7%, dar nu mai mult, din cauza schimbului fiat-crypto-crypto-fiat”, spune el.

Cât de importante sunt monedele stabile pentru piața cripto și care este adevărata lor utilitate? De ce ar folosi un om care nu investește în cripto monedele stabile și nu pe cele fiat?

„Primul avantaj al stablecoin-urilor este transferul internațional sau de la o persoană la alta în mod instant, fără a fi necesară intervenția unei bănci sau unui procesator de plăți. Asta este principalul avantaj.

Al doilea avantaj, dar foarte puțin folosit, este cel de intimitate, de privacy. Utilizatorii pot să facă achiziții fără a se vedea pe ce cheltuiesc aceste achiziții.

Și în al treilea rând, în momentul de față, comerțul s-a mutat în online. Este extrem de ușor să facem plăți cu stablecoin. Marea problemă este că mulți oameni consideră în mod nejustificat că, dacă fac plăți în stablecoin sau în criptomonede, nu mai trebuie să plătească impozit pentru acele sume. Aceasta este o falsă informație care a circulat pe internet și lumea crede că, dacă am plătit direct cu crypto, fără a mai schimba în fiat, nu trebuie să mai plătească impozit. Lucru care este fals, trebuie să plătim impozit pentru orice formă de monetizare a monedelor digitale, dacă vorbim de o monetizare a profitului. Și acest lucru trebuie declarat în declarația unică, care în România se va depune la finele acestei luni”, continuă el.