Cu cât știi mai multe despre Bitcoin, cu atât ești mai optimist, potrivit unui studiu Block, la care au participat 9.500 de respondenți. Rezultatul principal arată o corelație între optimism și probabilitatea de a cumpăra Bitcoin, care este comparat cu nivelul de informare al respondenților despre criptoactiv. Dintre cei care s-au identificat drept cunoscători și experți în cripto, 41% spun că este foarte probabil să cumpere Bitcoin în următoarele 12 luni, comparativ cu doar 7,9% în cazul celor neinformați.

“În primul rând pe mine ce mă face optimist pentru viitorul Bitcoin este în sine modelul matematic din spate, modelul său criptografic și modelul economic, cum a fost gândit. Adică indiferent de fluctuațiile temporale, indiferent de elemente tehnice, conjuncturi de moment, componenta de scarcity, de raritate, nu ai cum să o elimini.”, a declarat Adrian Mihai Stratulat, project manager Ludo.

Educația și promovarea sunt printre principalele motive cheie pentru adopția Bitcoin. 51% dintre respondenți spun că nu cumpără Bitcoin pentru că nu sunt informați suficient. Al doilea cel mai utilizat motiv pentru care oamenii nu investesc în piața cripto este frica de furt, iar pe locul trei este volatilitatea ridicată.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Totuși, țările educate sunt mai sceptice când vine vorba de investire în criptoactive. Dintre respondenții din Japonia, 41% sunt sceptici cu privire la Bitcoin și doar 11% sunt optimiști. Canada are un procent de scepticism de 37% și 21% de optimism. Chiar dacă procentele în SUA sunt oarecum apropiate, cu 36% scepticism și 29% optimism, Warren Buffett încă nu are încredere în Bitcoin.

“Acum dacă mi-ai spune că deții tot Bitcoin-ul din lume și mi l-ai oferi pentru 25 de dolari, nu l-aș lua pentru că nu aș ști ce să fac cu el. Trebuie să ți-l vând înapoi într-un mod sau altul. Fie că sunt aceleași persoane, dar tot nu va rezolva nimic. La apartamente primești chirii, fermele produc mâncare, dar dacă am tot Bitcoin, aici mă întorc la persoana a cărei nume nu îl mai știu, care a existat sau nu acum 15 ani. Dacă i-aș lua pe toți el ar putea să facă un mister despre asta.”, a declarat Warren Buffett, investitor.

Am discutat subiectul în detaliu cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.

“În general natura umană este mai încrezătoare în propriile decizii atunci când i se pare că are mai multă informație. Dacă v-aș da să trageți niște cărți dintr-un pachet de cărți de joc și dacă v-aș lăsa prima dată fără să vă întorc cartea, să puneți mâna pe cele două cărți, dacă ați pune mâna pe carte neîntoarsă, încrederea dvs în probabilitatea că veți fi ghicit ce fel de carte este, este substanțială, doar pentru simplul motiv că ați pus mâna și ai un pic de control într-o lume lipsită de control. Așa că orice te-ar putea ajuta – informație, relație, televizor, gândire proprie, mozaic de informație – îți dă o senzație că ești un pic mai în control și deciziile tale pot fi mai informate.

Deciziile greșite sunt decizii neinformate în paradigma investitorului modern. Sunt greșite în măsura în care n-ai avut suficientă informație.”, a povestit Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.