• Al 4-lea halving din istoria Bitcoin e încheiat cu succes, în 20 aprilie.
  • Reward-ul pentru mineri, adică cei care securizează rețeaua, se înjumătățește, de la 6,25 BTC la 3,125 BTC.
  • Bitcoin e cel mai performant activ din lume în ultimii 10 ani și este la pragul de 65.000 de dolari pe unitate.

Al 4-lea halving din istoria Bitcoin. Încheiat cu succes. Ce înseamnă?  Reward-ul pentru mineri se înjumătățește și ajunge la 3,125 BTC la fiecare bloc minat. Asta face ca inflația Bitcoin să scadă sub 1%. Bitcoin e la pragul de 65.000 de dolari pe unitate. Are plus 755% de la ultimul halving. Și este cel mai performant activ din ultimii 10 ani. Asta spune Google.

De ce este important halving-ul?

Istoric, după fiecare halving, începe bull run-ul. De la aproape 0 dolari în 2009, la 65.000 în prezent.

Halving-ul Bitcoin se întâmplă la fiecare 210.000 de blocuri minate. Adică la aproxiamtiv fiecare 4 ani, deoarece un bloc este validat la aproximativ fiecare 10 minute. Asta e design-ul rețelei de la crearea lui în 2009.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Practic, cei care securizează rețeaua, minerii, sunt recompensați pentru validarea fiecărui bloc nou din rețea. La început, reward-ul era de 50 Bitcoin. Fiind înjumătățită de 4 ori, acum este 3,125 BTC.

Datorită mecanismului său de introducere de noi monezi în piață, ultimul BTC va intra în piață în 2140. Astea sunt estimările. Iar asta face ca BTC să aibă un supply finit și inflație aproape de 0.

Valoarea de piață a Bitcoin este de 1.284 de mld. $. Mai mult decât valoarea companiilor precum Meta, Berkshire, Visa sau JP Morgan.

Odată cu fiecare halving, creșterea parabolică începea. Plus 9.300% după primul halving. Plus 3.000% după al doilea. Sau plus 800% după al treilea. Istoric, halving-ul aduce și aprecierea prețului BTC.

Dar avem și premiere în acest an. Aprobarea ETF-urilor pe spot aduc la masa investitorilor fonduri cu mult capital. BlackRock, Fidelity sau ARK 21 Shares sunt doar câțiva care oferă acest serviciu.

Bitcoin atinge un nou maxim istoric înainte de halving, în martie. Pentru prima dată în istorie.

Și încă ceva, închide 7 luni consecutive pe plus. Tot o premieră. Poate că e datorită instituțiilor, care încep să cumpere acest ETF.

Deci, istoric, prețul BTC ar trebui să crească, în continuare, ca după fiecare halving. Acum, rămâne de văzut dacă asta se va întâmpla sau când se va întâmpla.

Ce spune IMF în raportul despre Bitcoin?

FMI lansează un raport, numit „A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows”, care identifică complexitatea Bitcoin. El servește din ce în ce mai mult ca un canal critic pentru fluxurile financiare transfrontaliere pe fondul instabilității financiare globale. Sunt analizate tranzacțiile internaționale, datele on-chain și off-chain și diferențele lor.

Ce arată raportul FMI? Tranzacțiile on-chain (înregistrate pe blockchain) sunt în general mai mari, reflectând securitatea ridicată a tehnologiei blockchain.

Bitcoin este o monedă digitală globală. Utilizarea BTC în tranzacțiile transfrontaliere este larg răspândită la nivel global, cu intensități diferite de la o regiune la alta. Potrivit FMI, rezidenții țărilor cu reglementări financiare restrictive apelează la Bitcoin pentru a muta mai liber capitalul peste granițe.

Spre deosebire de fluxurile tradiționale de capital, tranzacțiile cu Bitcoin sunt influențate mai puțin de indicatori economici precum indicele dolarului și mai mult de factori specifici cripto, cum ar fi sentimentul pieței.

Cu toate acestea, raportul FMI a avertizat și împotriva riscurilor potențiale asociate cu utilizarea pe scară largă a Bitcoin pentru fluxurile transfrontaliere.

Lipsa de supraveghere și anonimatul oferit de criptomonede pot complica eforturile autorităților de reglementare de a monitoriza și controla tranzacțiile financiare pentru a preveni activități ilicite precum spălarea banilor.

E nevoie de reglementare. Lucrarea discută potențiale abordări de reglementare pentru gestionarea tranzacțiilor Bitcoin în lumina finanțelor internaționale și a controalelor de capital.

Bitcoin funcționează diferit de fluxurile tradiționale de capital, oferind provocări și oportunități unice pentru autoritățile de reglementare și factorii de decizie.

Care e concluzia raportului IMF? Pe măsură ce piețele cripto evoluează, înțelegerea caracteristicilor distincte ale Bitcoin și a impactului acestuia asupra tranzacțiilor transfrontaliere devine crucială pentru o reglementare eficientă și pentru valorificarea potențialului său.