În timp ce Ethereum, Cardano și celelalte blockchainuri înregistrează între unu și două milioane de tranzacții, în medie, pe zi, Solana a avut o zi record cu 60 de milioane de tranzacții. Acum este una dintre cele mai eficiente rețele blockchain și se diferențiază de celelalte prin costuri mici și rapiditate a tranzacțiilor.

Cum a pornit business-ul? Ne spune Anatoly Yakovenko, co-fondator Solana.

“După cum spune legenda, am băut două cafele și o bere și am avut un moment de relevație, că ai putea să urmărești cum trece timpul în blockchain. S-a aprins un bec în mintea mea când am văzut că putem folosi tehnologiile care funcționează pentru rețelele celulare în blockchain. Și așa a început totul. Au mai fost câțiva colegi de la Qualcomm care au venit cu mine și ne-a luat aproximativ 2 ani și jumătate să construim. Ne-am lansat la 4 zile de la criza COVID, adică pe 16 martie 2020.”, a povestit Anatoly Yakovenko, co-fondator Solana.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Sistemul de funcționare al blockchain-ului Solana pe proof of stake îl ajută să devină eficient din punct de vedere energetic, spre deosebire de Bitcoin. Co-fondatorul Solana spune că nu vede un viitor mai lung de 10 ani pentru Bitcoin, dacă nu va trece pe proof of stake.

Cât de eficientă este rețeaua Solana? Ne spune tot Anatoly.

“Am petrecut majoritatea carierei mele dezvoltând cod de programare cât mai flexibil și cât mai eficient energetic. Mi-ar fi rușine dacă rețeaua Solana nu ar fi cât se poate de eficientă din punct de vedere energetic. Dacă te uiți la raportul de energie pentru Solana vezi că o singură tranzacție Solana consumă energie cât două căutări pe Google.

Asta este cea mai controversată chestiune pe care o voi spune, dar pun pariu că dacă Bitcoin nu va trece la proof of stake, nimeni nu va mai folosi blockchainul.”, a mai adăugat Anatoly Yakovenko, co-fondator Solana.