• România are cel mai mare procent de investitori individuali, 54%, care deţin criptoactive în portofoliile lor, arată un sondaj eToro.
  • Paradoxal, investitorii români ocupă locul 4 în lume când vine vorba de numerar ținut în bancă (75%).
  • Sub jumătate dintre investitorii români dețin participații pe piața locală, iar 35% dețin obligațiuni naționale.

România are cel mai mare procent de investitori individuali care deţin active cripto (54%). Ei sunt urmaţi de polonezi (51%) şi cehi (50%). Pe măsură ce ne îndreptăm spre Occident, procentele scad de la 38% în Spania, la 27% în SUA şi 20% în Franţa şi Danemarca, arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investors Beat.

Țara noastră are cel mai mare procent de investitori femei care deţin criptoactive (48%). Tot aici sunt şi cei mai mulţi investitori de peste 55 de ani care deţin cripto (30%).

Ne place riscul ridicat. Când vine vorba de acțiuni pe piața locală, românii sunt aproape de coada clasamentului, cu 47 de procente dintre investitori din România care dețin participații la BVB.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Când vorbim de obligațiuni naționale, românii sunt la jumătatea clasamentului la nivel global, cu 35%. Iar când vorbim de numerar, investitorii români sunt pe locul patru în lume, cu 75 de procente.

Cum arată situația la nivel global?

32% din investitorii individuali la nivel global dețin active cripto în portofoliu, potrivit sondajului. Dacă ne referim la active tradiţionale, 49% din investitori au acţiuni ale firmelor din ţara lor, 34% obligaţiuni naţionale de instrumente cu venit fix, iar 69% au active în numerar.

Sondajul arată că 69% dintre investitorii danezi deţin acţiuni pe piaţa lor locală, urmaţi de cei din Germania (56%), Ţările de Jos (55%), Australia (52%) şi SUA (49%). „În general, România este mai aproape de coada clasamentului, cu 47%, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

35% dintre investitorii români dețin obligațiuni naționale, iar asta ne plasează la jumătatea clasamentului global. Jumătate dintre investitorii polonezi (50%) au obligaţiuni în portofoliile lor, urmaţi de 42% dintre investitorii danezi şi 40% dintre investitorii americani.

Când vine vorba de numerar, investitorii români sunt pe locul patru (75%), primii fiind cei din Marea Britanie (82%), urmaţi de cehi (79%) şi cei din SUA (76%).