• XTB România: Scăderea alarmantă a preţului Bitcoin are câteva explicaţii.
  • Preţul Bitcoin (BTC) traversează o perioadă foarte agitată spre final de vară.
  • Sentimentul pesimist la nivel global este cel care a împins BTC mai jos

Preţul Bitcoin (BTC) traversează o perioadă foarte agitată spre final de vară, coborând, de la aproximativ 30.200 de dolari, la un minim local de 25.200 de dolari în 17 august. Aceasta a însemnat o depreciere de peste 16%, influenţând negativ şi celelalte active digitale de pe piaţă.

De la deprecierea de peste 16%, moneda a recâştigat o parte din terenul pierdut şi a reuşit să revină deasupra pragului de 26.000 de dolari, potrivit unei analize XTB România.

Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, sentimentul pesimist la nivel global este cel care a împins BTC mai jos. Este posibil ca această mişcare să fi fost exacerbată de lichidarea forţată a poziţiilor long, cu efect de levier, pe care mulţi participanţi le-au plasat în anticiparea aprobării unui ETF spot pe BTC în SUA.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Potrivit CoinGlass (platformă de tranzacţionare şi informaţii pentru contractele futures legate de criptomonede), în 18 august, peste un miliard de dolari în poziţii cu efect de levier au fost lichidate în decurs de 24 de ore, poziţiile BTC având o pondere de peste 50% din această sumă.

Deşi se aşteaptă în continuare ca U.S. Securities and Exchange Commission (instituţia de reglementare din SUA) să aprobe ETF-uri spot pe Bitcoin, momentul aprobării întârzie mai mult decât se estima.

XTB România, despre scăderea alarmantă a preţului Bitcoin

„Volatilitatea recentă a activelor digitale este determinată de un mediu macroeconomic dificil, care reprezintă o provocare pentru activele riscante. Astfel, atenţia se concentrează asupra deteriorării economiei Chinei şi asupra ratelor ridicate ale dobânzilor din Statele Unite, unde titlurile de stat pe 10 ani au atins un maxim de 4,35% la 21 august, cel mai ridicat nivel din 2007. La momentul acestei analize, randamentele se reduc uşor, scăzând până la 4,18%”, precizează analistul XTB România.

Presiune pe BTC

Forţa dolarului, determinată de creşterile anticipate ale ratelor dobânzilor, adaugă la presiunea asupra preţurilor Bitcoin din ultima perioadă. Atenţia este orientată asupra Simpozionului de la Jackson Hole, care se desfăşoară în perioada 24-26 august, unde discuţiile despre schimbările economice globale şi politicile privind ratele dobânzilor influenţează sentimentul pieţei.

China complică situația

Dezamăgirea provocată de recenta reducere a ratelor de dobândă din China, împreună cu fluctuaţiile yuanului, complică şi mai mult situaţia.

În timp ce pieţele aşteaptă informaţii de la simpozion şi monitorizează acţiunile băncilor centrale, valoarea Bitcoin răspunde la aceste dinamici financiare complicate.

Proiecții economice fluctuante

O scădere a raportului BTC/USD ar putea fi atribuită, de asemenea, proiecţiilor economice în continuă schimbare. Întrucât economiştii nu anticipează nicio majorare a dobânzilor până în martie 2024, conform unui sondaj recent al Reuters, sentimentul pieţei este incert.