• Parlamentul român introduce scutirea de impozit pe veniturile din criptomonede și elimină taxa de 10%.
  • Amendamentul este introdus și aprobat la un proiect de lege care a trecut de Senat și mai are acum un ultim pas, votul din Camerei Deputaților, cel decizional.
  • Scutirea vizează investitorii individuali, dar nu se aplică firmelor care activează în sectorul cripto.

UPDATE 18 noiembrie: Legea e adoptată, astăzi, luni 18.11, în Camera Deputaților, for decizional.

România face un pas neașteptat în sprijinul investitorilor în criptomonede prin aprobarea unei scutiri de impozit de 10% pe veniturile obținute din acest sector. Modificarea legislativă a fost aprobată pe ultima sută de metri, la finalul sesiunii parlamentare.

În ultimii ani, criptomonedele au crescut în popularitate, iar România nu a fost ocolită de trendul global. Cu toate acestea, până acum, investitorii individuali erau obligați să plătească un impozit de 10% pe veniturile obținute din criptomonede. Scutirea fiscală aprobată schimbă dinamica și vine ca un stimulent pentru tranzacțiile și investițiile în criptomonede.

Titlurile zilei

ROMÂNIA INTRĂ-N SCHENGEN TERESTRU
DOMINANȚA BITCOIN SCADE, DAR PIAȚA CRIPTO CREȘTE
INVESTIȚIA E BANUL ÎNVĂȚĂTURII
ÎN CE POȚI INVESTI ÎN 2025?
ALEGERILE SCHIMBĂ OBICEIURILE DE CONSUM
ROMÂNUL SE INTERESEAZĂ DE INVESTIȚII

Ce presupune scutirea de impozit?

Scutirea de impozit elimină taxa de 10% aplicată veniturilor din criptomonede pentru persoanele fizice. Aceasta înseamnă că investitorii individuali pot obține câștiguri din tranzacțiile cripto fără să fie obligați să plătească acest impozit. Este important de menționat, însă, că măsura nu se aplică pentru firmele care activează în domeniul criptomonedelor, și ele încă sunt impozitate pe profitul obținut.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Ce presupune amendamentul adoptat?

Este vorba despre un amendament adus la Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.