• Preţul Bitcoin a scăzut sub 34.000 de dolari pentru prima dată în trei luni
  • Beijingul a interzis marţi instituţiilor financiare şi companiilor de plăţi să ofere servicii legate de tranzacţii cu criptomonede
  • Compania deţinută de Elon Musk a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, la începutul lunii februarie

Preţul Bitcoin a scăzut sub 34.000 de dolari pentru prima dată în trei luni, însă nu Elon Musk este principalul vinovat, relatează BBC.

Beijingul a interzis marţi instituţiilor financiare şi companiilor de plăţi să ofere servicii legate de tranzacţii cu criptomonede. De asemenea, investitorii au fost avertizaţi împotriva tranzacţionării cu monede virtuale.

Scăderea valorii Bitcoin a început în urmă cu o săptămână, atunci când Elon Musk a spus că Tesla nu va mai accepta moneda virtuală.

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

Luni, Bitcoin a scăzut cu 13%, în timp ce alte monede digitale, precum Ethereum şi Dogecoin, au pierdut până la 18% din valoare.

Preţul Bitcoin a scăzut iniţial sub 40.000 de dolari, iar ulterior a scăzut cu încă 6.000 de dolari.

Între timp, acţiunile Tesla au scăzut cu aproximativ 3% pe tranzacţionarea din Wall Street, legăturile producătorului de maşini electrice cu Bitcoin fiind o posibilă cauză.

Compania deţinută de Elon Musk a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, la începutul lunii februarie.

Războiul Chinei cu monedele virtuale

Tranzacţionarea criptomonedelor este ilegală în China din 2019, în încercarea de a stopa spălarea de bani, însă oamenii pot în continuare să tranzacţioneze Bitcoin, o acţiune care preocupă Beijingul.

Marţi, trei organizaţii susţinute de stat, inclusiv Asociaţia Naţională a Finanţelor pe Internet, Asociaţia Bancară şi Asociaţia de Plăţi şi Compensare au emis un avertisment pe reţelele de socializare.

onsumatorii nu au nicio protecţie dacă înregistrează pierderi în tranzacţiile cu criptomonede, spune cele trei organizaţii.

Ele adaugă că recentele schimbări ale preţurilor criptomonedelor „încalcă grav siguranţa activelor oamenilor” şi perturbă „ordinea economică şi financiară”.

„China pune de ceva timp presiune asupra zonei cripto, dar această decizie reprezintă o intensificare. Alte ţări ar putea urma, pe măsură ce băncile centrale fac paşi către propriile monede digitale”, spune Neil Wilson de la Markets.com.

Relaţia dintre Elon Musk, Tesla şi Bitcoin

În martie, şeful Tesla, Elon Musk, a anunţat pe neaşteptate că producătorul de maşini electrice va permite clienţilor să plătească folosind Bitcoin. Dar săptămâna trecută, Musk şi-a schimbat opinia şi a suspendat achiziţiile de vehicule prin Bitcoin.

Temerile lui sunt cu privire la „minatul” de Bitcoin, mai exact la consumul mare de energie pe care îl are procesul de generare. Acesta se bazează adesea pe electricitatea generată cu combustibili fosili, în special cărbune.

„Criptomonedele sunt o idee bună, dar acest lucru nu poate veni cu un cost atât de mare pentru mediu”, a declarat „tehnoregele” Tesla.

El a mai spus că Tesla nu intenţionează să vândă Bitcoin, ci intenţionează să restabilească tranzacţiile cu criptomonede, după ce mineritul va utiliza surse de energie mai durabile.

În mod ironic, deşi moneda digitală nu poate fi tranzacţionată, legal, în China, mai mult de 75% din mineritul de Bitcoin se realizează în… China.