Microstrategy, compania care deține peste 129.000 de Bitcoin, va fi nevoită să vândă criptoactivele dacă Bitcoin ajunge la 3.500 $

Pierderea din deprecierea Bitcoin pentru compania Microstrategy ajunge la un miliard de dolari. Strategia de piață a companiei de software din ultimii doi ani a fost acumularea a cât mai multe criptomonede Bitcoin. Și a funcționat.

Compania este pe primul loc în topul companiilor publice care dețin cel mai mult Bitcoin, cu peste 129.000 de Bitcoin, echivalentul a 2,7 miliarde de dolari, asta în timp ce capitalizarea companiei este evaluată la 1,9 miliarde de dolari, iar partea software la 1 miliard de dolari. De ce are atât de mare încredere în Bitcoin? Aflăm acum de la Michael Saylor, CEO-ul companiei.

„Noi avem o strategie, nu suntem traderi. Dacă orizontul tău de investiții este mai mic de 4 ani, dacă este pe câteva luni, cu siguranță ești un trader. Nu sunt un trader expert. Nu știu încotro merg piețele săptămânal, lunar. Dacă orizontul tău de investiții este mai mare de 4 ani, te poți considera investitor. Dacă ai un orizont de investit de 10 ani, ești o persoană care economisește.

Noi avem un orizont de investit lung de 10 ani, iar viziunea noastră este că peste 10 ani, bitcoin este o idee bună și că va crește constant în valoare, dar nu-ți pot spune imediat dacă va scădea sau crește pe ici colo. Pe termen scurt, este tranzacționat ca un aset de risc ridicat beta, dar pe termen lung, credem că este un activ care se apreciază constant cu risc mic. Sunt 10 lucruri care trebuie să se întâmple în următorul deceniu pentru a-l face un activ mai bun, iar noi știm care sunt acele 10 lucruri. Așa că noi așteptăm, iar pe timpul nostru, credem că va fi îmbunătățit ca activ, așa că nu ne grăbim.”, a declarat Michael Saylor, CEO Microstrategy.

Compania a împrumutat 2,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra Bitcoin. Majoritatea împrumuturilor au fost făcute prin note convertibile, un tip de obligațiuni pe care titularul le poate converti într-un număr specific de acțiuni comune la societatea emitentă sau numerar cu valoare aproape egală.

Astfel, compania a primit 1,7 de miliarde de dolari la dobânzi între 0% și 0,75%, 500 de milioane de dolari în datorii senior, la o rată de 6,1% și 205 milioane de dolari la o rată de 4%, primul împrumut din lume garantat de Bitcoin. Compania va fi nevoită să vândă criptoactive doar dacă Bitcoin va ajunge la 3.500 de dolari.

Dar ce se va întâmpla dacă scade mai mult de atât? Am discutat subiectul cu Valentin Dragu, analist piețe de capital.

„Legat de criptomonedele cu care s-a încărcat Microstrategy, poate fi destul de grav pentru piața de criptomonede pentru că dacă în continuare Bitcoin scade destul de mult iar capitalizarea de piață a companiei Microstrategy ajunge la un nivel destul de scăzut, ar putea avea loc acele margin call-uri din partea băncilor care au oferit creditele respective pentru ca CEO-ul Microstrategy să cumpere Bitcoin la un preț destul de ridicat. Dacă ne uităm la prețul actual, prețul la care a cumpărat a fost destul de ridicat.”, a povestit Valentin Dragu, analist piețe de capital.