• JP Morgan Chase investește în secret în ETF-uri Bitcoin, precum cele de la BlackRock, Bitwise și Fidelity, semnalând o schimbare de atitudine față de criptomonede.
  • Bănci importante ca Wells Fargo și BNP Paribas își extind portofoliile pentru a include produse financiare bazate pe Bitcoin.
  • Fondul IBIT de la BlackRock, un ETF Bitcoin spot, atinge un nou record de 10 miliarde de dolari în active gestionate.

Nu te uita la ce spun ei, ci observă ce fac! JP Morgan Chase, cea mai mare bancă americană, achiziționează Bitcoin în secret. Raportul financiar depus cu SEC vineri arată că JP Morgan a cumpărat acțiuni din ETF-urile „spot” de Bitcoin ale BlackRock, Bitwise, și Fidelity. Investițiile încep în data de 31 martie.

JP Morgan dezvăluie investiții de 731.246 de dolari în ETF-uri Bitcoin spot în IBIT de la BlackRock, BITB de la Bitwise, FBTC de la Fidelity și GBTC de la Grayscale. Majoritatea sumei — 477.425 de dolari — este investită în IBIT. Suma de aproximativ 1,2 milioane de dolari este o picătură în ocean comparativ cu cele 4.000 de miliarde de dolari pe care banca îi are în gestiune.

Mai e JP Morgan urs pe Bitcoin?

Achiziția de ETF-uri Bitcoin este cu atât mai surprinzătoare cu cât CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon, declara public acum un an cum „Bitcoin este o fraudă.” Dimon menține aceeași poziție de când Bitcoin intră în conștiința mainstream. El compara activa digitală cu febra lalelelor de acum câteva secole. „Dacă ești suficient de prost, vei cumpăra și vei plăti prețul,” spunea Jamie Dimon acum 6 ani.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

JP Morgan nu e singura bancă investită în Bitcoin

Wells Fargo este o altă bancă importantă din SUA care are expunere la Bitcoin. Cumpără acțiuni din ETF-ul Grayscale (GBTC) și are expunere la Bitcoin Depot Inc., Bitcoin Depot Inc., un provider de ATM-uri Bitcoin. Este investită și în ETF-ul Bitcoin de futures ProShares. Suma investită este, însă, mică: 141.817$ în GBTC și sub 1.200$ în futures pe Bitcoin.

În luna februarie, un raport susținea că Wells Fargo—împreună cu divizia Merrill a Bank of America—oferea clienților săi expunere la ETF-uri Bitcoin prin conturi de brokeraj. Wells Fargo a vorbit în repetate rânduri despre investiții în active digitale și, în 2019, a realizat un test pilot cu propria monedă digitală.

Rapoartele financiare anterioare arătau că și BNP Paribas și BNY Mellon investeau sume în ETF-urile Bitcoin, semnalând un trend în creștere în rândul instituțiilor financiare tradiționale, în ciuda expunerilor modeste.

BlackRock iese la raportare

BlackRock dezvăluie o investiție de 6.6 milioane de dolari în propriul său fond IBIT, în declarația 13F din 10 mai. Strategia companiei urmează altor emitenți de ETF-uri Bitcoin spot care au investit similar în propriile fonduri. Ark Invest deține 206.4 milioane de dolari din fondul său ARKB, în timp ce Van Eck deține 98.000 de dolari din fondul său HODL.

Ultima investiție a BlackRock vine alături de performanța solidă a IBIT-ului BlackRock. Fondul are cele mai mari intrări cumulative dintre toate ETF-urile Bitcoin spot, cu 15.490 și este al doilea cel mai mare ETF Bitcoin spot în termeni de active gestionate. IBIT al BlackRock stabilește de asemenea un nou record, atingând 10 miliarde de dolari în active gestionate.