Care sunt beneficiile unui dolar digital? Este o simplă criptomonedă centralizată sau o încălcare a drepturilor omului?

În semn de răspuns pentru miliardele investite și a interesului comercial arătat de investitori, președintele Joe Biden a emis un ordin executiv prin care cere guvernului să examineze riscurile și beneficiile criptomonedelor.

Scopul? Crearea unui CBDC sau Central Bank Digital Curency. Pe scurt, un dolar digital centralizat. Dacă în cazul BTC scopul este eliminarea controlului și supravegherii guvernamentale, în cazul unui dolar digital, statul poate limita sau pune presiune pe puterea de cumpărare a utilizatorilor. Fiecare tranzacție poate fi monitorizată și limitată după bunul plac al conducerii.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Anul trecut, spre exemplu, guvernul canadian a ordonat instituțiilor financiare să înghețe orice fel de tranzacție provenită dintr-unul dintre cele 34 de portofele digitale asociate cu protestele camionagiilor cu privire la mandatele vaccinului COVID-19.

Care sunt beneficiile? Potrivit ordinului executiv propus de Biden, protecția consumatorilor, investitorilor și a business-urilor față de volatilitate piețelor nereglementate. La care mai adăugăm incluziunea financiară și eliminarea practicilor de spălare de bani. Merită să plătim prețul descentralizării pentru o rețea mai sigură dar integral controlată de autorități? Rezultatele vor apărea în următorii 5 ani, potrivit oficialilor Bănci Centrale a Statelor Unite.

Am discutat subiectul cu Cornel Frățică, Chief Operating Officer la Stakeborg.

“Vorbim de o formă de control. Când spunem de încălcarea drepturilor omului, ne referim la principiul de libertate și de privacy, care poate fi încălcat într-o astfel de măsură. Gândindu-ne la varianta dolarului digital în varianta de implementare așa cum arată acum acest CBDC, nu arată tocmai bine. De ce? Pentru că nu e deloc într-o formă descentralizată.”, a povestit Cornel Frățică, Chief Operating Officer la Stakeborg.