• FED-ul începe testele pentru dolarul digital
  • Testele pentru platforma RLN se vor întinde pe 12 săptămâni
  • China a început testele pentru Yuan-ul digital în 2021

Încep testele pentru dolarul digital. Pe listă sunt incluse nume precum FED, Mastercard, Wells Fargo, Citi și HSBC. Pilotul va funcționa timp de 12 săptămâni.

Scopul? Testarea tehnologiei registrelor digitale distribuite, care stă la baza oricărui blockchain. Acest proof of concept va testa fezabilitatea și interoperabilitatea banilor digitali într-o platformă numită RLN sau Regulated Liability Network.

Dolarul va fi reprezentat ca token și va fi tranzacționat prin rezervele celor 9 instituții implicate în teste. China testează încă din 2021 această tehnologie, prin Yuan-ul digital.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Sunt 3 categorii. Prima este CBDC. Ele sunt susținute de stat și oferă finalitate tranzacțiilor. Acesta este un univers pe care 90% dintre țări îl explorează. Cine a trecut primul linia de sosire? Bahamas, cu Sand Dollar.

Sunt mulți piloți. Este unul dintre cele mai mari universuri de piloți, care m-a făcut să mă trezesc și să spun: Asta se mișcă atât de repede încât Fondul Monetar Internațional trebuie să o îmbrățișeze. Sectorul privat inovează mult mai bine decât ar inova Băncile Centrale. Sectorul privat merge mână în mână cu inovația, dar Băncile Centrale aduc această finalitate a plăților, pe care sectorul privat nu o poate aduce.”, a povestit Kristalina Georgieva, managing director FMI.

Este acesta sfârșitul erei banilor cash? Am discutat subiectul cu Adrian Vasiu, CEO, Ofero Network.

“Nu ar trebui să vedem lucrurile în felul acesta. Ar trebui să vedem lucrurile ca o tehnologie pe care nu o putem opri și stăpâni. Odată ce a fost lansată, ea devine o necesitate. Dimpotrivă, aș putea să pun întrebarea invers – dacă toate tranzacțiile și plățile publice și toate sumele de bani pe care un Guvern le gestionează devin publice pe un blockchain, atunci și noi avem dreptul să vedem ce se întâmplă cu banii la care contribuim cu toții la bugetul statului?”, a declarat Adrian Vasiu, CEO, Ofero Network.