- Bitcoin e cotat la 76.400 $, -9% în ultimele 7 zile.
- Bitcoin scade cu 4,6% în ultimele 24 de ore.
- Bitcoin scade cu 18% în 2025.
- Ethereum e cotat la 1.450 $, -22% în ultimele 7 zile.
- Saylor, Strategy: BTC nu are tarife.
- ETF-ul Bitcoin al BlackRock deține Bitcoin în valoare de 47,7 mld. $.
- Strategy deține în prezent 528.000 BTC.
- Bitcoin are o valoare de piață de 1.600 mld. $.
Industria cripto e într-o stare de frică extremă, după anunțul tarifelor lui Donald Trump. Bitcoin pierde 9 procente în ultimele 7 zile. Iar Ethereum scade cu 22% în același interval de timp.
Advertisment
Deprecierile sunt alimentate de sentimentul general de evitare a riscului, alimentat de întărirea, pe termen scurt, a dolarului american și de creșterea randamentelor obligațiunilor de Trezorerie, arată o analiză BitGet. Provocările macroeconomice continuă să apese pedala asupra activelor de risc, iar incertitudinea vine la pachet cu declarațiile și măsurile lui Trump.
Ce spune Marius Morra, CEO la Tokero, pentru Aleph Business?
Nu trebuia să fie Trump salvatorul industriei și acel președinte pro-cripto care să ducă sectorul la următorul nivel? Michael Saylor, fondatorul companiei Strategy, spune că asupra Bitcoin nu sunt aplicate tarife. Dacă exludem prețurile actuale, care scad, crezi că aceste tarife ar putea ajuta industria cripto long term?
„Teoretic, ar trebui să spunem, să fi spus acum că ne-am săturat să câștigăm, pentru că asta promitea Trump la începutul mandatului, la preluarea mandatului. Cam așa trebuia să fie toată zona de cripto. În schimb, iată că în piață acest moment este foarte multă incertitudine, din păcate. Sentimentul este cel pe care l-ați descris și voi, extreme fear. Acesta este sentimentul din piață și rămâne de văzut ce se va întâmpla.
Titlurile zilei
Noi, încă, sperăm să fie un an foarte bun, chiar dacă suntem foarte încercați la acest început de an. Lucrurile ar fi trebuit să stea cu totul altfel, așteptările erau cu totul altfel, dar noi, în zona de cripto, mai ales cei care am trecut prin multiple cicluri de piață, am învățat ce este răbdarea, ce este reziliența. Și suntem aici, pe baricade, să zic așa. Referitor la ce reprezintă piața cripto la total, probabil ar trebui plecat de la Satoshi Nakamoto din 2008, care, teoretic, a vrut să fie doar o monedă de plată universală, decentralizată, rapidă, fără intermediari și cu comisioane scăzute.
Într-adevăr, apoi a început să se încetățânească, cumva, această teorie de oarecare safe haven, dar, cred, că încă suntem departe de acest lucru, dar cred cu tărie că putem să rămânem fără nicio problemă la asset investițional cu grad mare de risc. Se pot face profituri mari, dar riscul este pe măsură. Și cred că, în acest moment, una peste alta, cu scăderile, cu urcușurile de rigoare, cu toată incertitudinea, cripto îndeplinește fără probleme acest lucru. Asset investițional cu grad mare de risc”, spune el.
Unde este oportunitatea în cripto în acest moment și cum pot industria și investitorii să capitalizeze și să profite de pe urma tensiunilor geopolitice și financiare actuale?
„Spuneam și zilele trecute, anul trecut spre final de an începuse piața să crească vertiginos. Era un sentiment de FOMO destul de mare, dar încă era foarte multă lume nepregătită. Adică erau oameni care poate se gândiseră să investească în zona de cripto, dar prețurile deja puteam să spunem că erau într-o zonă destul de mare, iar punctele de intrare nu mai erau atât de bune.
În acest moment, în afară de cei care sunt deja investiți în piață și practic poate au portofoliile pe minus, poate cine știe, poate nu mai au alt capital de investit, astfel încât să facă un dollar cost averaging smart, în schimb pentru cei care încă nu au intrat în piață, consider că este o nouă șansă și poate un ultim tren în această decadă, în acest bull market, care încă nu și-a spus tot ce avea de spus. Asta pot să cred cu tărie, încă vom avea surprize plăcute și cărțile nu sunt aruncate, să zic așa”, adaugă el.