Piața criptomonedelor a fost zdruncinată în 2022, pe măsură ce apetitul pentru risc al investitorilor s-a diminuat și diverse firme de tranzacționare cripto precum FTX, Ronin sau BNB au înregistrat pierderi semnificative. Investitorii s-au ales și ei cu pierderi colosale, iar autoritățile de reglementare și-au îndreptat atenția asupra neregulilor de pe piață.

Chiar dacă volumul total al tranzacțiilor cripto a scăzut, valoarea tranzacțiilor cripto legate de activități din spectrul crimei organizate a crescut pentru al doilea an consecutiv, arată datele companiei de analiză blockchain Chainalysis. Astfel, tranzacțiile asociate cu entitățile sancționate de lege au crescut de peste 100.000 de ori în 2022, reprezentând 44% din activitatea ilegală de anul trecut, arată Chainalysis.

Spre exemplu, fondurile primite de bursa rusă Garantex , care a fost sancționată de Departamentul de Trezorerie al SUA în luna aprilie a anului trecut, au constituit „o mare parte din volumul de acțiuni ilicite ale anului 2022”, scrie Reuters.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

De asemenea, Statele Unite au impus sancțiuni și asupra proiectului Tornado Cash , serviciul de criptomonede fiind renumit pentru numărul de fonduri furate și preferat de către hackerii care își depozitau activele de miliarde de dolari obținute ilegal din atacuri cibernetice.

Conform Chainalysis, volumul furturilor cripto a crescut cu 7% anul trecut, dar alte tranzacții cripto ilicite, legate de terorism sau trafic de persoane, au înregistrat volume scăzute. „Scăderea pieței poate fi un motiv pentru aceasta”, a spus Chainalysis.

Utilizarea ilicită a criptomonedelor a atins anul trecut un nivel record de 20,1 miliarde de dolari, deoarece numărul tranzacțiilor care implică companii vizate de sancțiunile SUA a crescut. Chainalysis a spus că estimarea sa de 20,1 miliarde de dolari include doar activitatea înregistrată pe blockchain și exclude infracțiunile „în afara lanțului”, menționând că cifra pentru 2021 a fost revizuită la 18 miliarde de dolari de la 14 miliarde de dolari pe măsură ce au fost descoperite mai multe escrocherii.