• În iulie 2020, Guvernul României emite o ordonanță de urgență care definește termenii „monede virtuale” și „portofel digital”.
  • În noiembrie 2024, Parlamentul votează o lege care scutește câștigurile din criptomonede de impozitul de 10% până la 31 iulie 2025.
  • Piața cripto este considerată greu de controlat de autorități, ceea ce limitează deschiderea acestora.

Ce face statul pentru piața cripto? Sau mai bine zis, ce demersuri fac guvernanții cu piața cripto în ultimii 5 ani? Răspunsul este… nu prea multe. ASF și BNR încep să supravegheze piața cripto, arată o ordonanță de urgență la sfârșitul verii, iar tranzacțiile cu criptomonede sunt supuse unor reglementări mai stricte în ceea ce privește cunoașterea clientelei și legislația de combaterea spălării banilor.

Emitenții de criptomonede și platformele de tranzacționare sunt obligați să se autorizeze și intră sub supravegherea ASF sau BNR în funcție de specificul activităților desfășurate.

În noiembrie 2024, Parlamentul României votează o lege prin care scutește câștigurile din criptomonede de impozitul prevenit de 10% până în 31 iulie 2025. Scopul ar fi încurajarea investitorilor să își transfere câștigurile în sistemul bancar tradițional și să crească transparența sectorului. Va fi vorba de câteva sute de milioane de euro, cel puțin, spune Sabin Sărmaș, deputatul care inițiat amendamentul Scrie ZF.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Ieri bitcoin scade cu 5.000 de dolari și ajungea la 92.600 de dolari pe unitate.

Ce spune Marius Luican, CEO Reveal Marketing Research, pentru Aleph Business

“În primul rând, noua guvernare va face ce a făcut și ultima. Piața cripto seamănă puțin cu subiectul ăsta al TikTok-ului. (…) ea nu va fi niciodată îndrăgită de autorități, atâta timp când nu o pot controla.
 Autoritățile, puterea politică dintr-o țară, mai ales din România, preferă canalele de comunicare mainstream în detrimentul TikTok-ului, pentru că poate fi controlat mult mai ușor. Aici și pe piața cripto, reacțiile politicului sunt, dacă vreți, doar în zona în care n-au mai avut ce să facă și și-au dorit ca aceste sume de bani tranzacționate să ajungă la vedere, și atunci au creat un minim cadrul legislativ în așa fel încât să poți să-ți retragi banii de pe cripto și să poți să fii cu ei vizibil și să existe un oarecare cadru legal, probabil forțați de noile evoluții. Acum, odată cu administrația Trump, sunt puternice suspiciuni că piața cripto se va dezvolta pentru că el și cei din jurul lui au fost deschiși acestui subiect și atunci presiunea investitorilor va crește pe acest subiect și probabil vor mai exista și în România câțiva pași timizi în deschiderea către această piață a cărei dezvoltare, din punctul meu de vedere, este de neoprit.
Piața cripto nu poate fi oprită, este o chestiune de timp până când vom discuta despre cripto ca o monedă cu adevărat prezentă pe piața din România. La noi va mai dura, probabil, dar procesul este inevitabil.”