Ce înseamnă o criză de lichiditate în piața cripto? Cum este diferită față de un bank run clasic? Definiția e simplă. O criză de lichiditate se produce în momentul în care o companie nu are suficiente rezerve pentru a satisface toate cererile de retragere create de investitori.

În cazul cripto, pentru asta ai nevoie ca rezervele tale să fie 1:1 cu numărul stablecoin-urilor aflate în circulație. Astfel eviți o posibilă prăbușire a prețului activului tău, în piață.

Din punct de vedere comportamental, situația este asemănătoare cu o criză de lichiditate în sistemul bancar. În 2008, băncile se întreceau în cine dă cele mai mari dobânzi fără să se gândească la riscuri. În DeFi, în 2022, Do Kwon, fondatorul Terra oferea dobânzi capitalizate de până la 60% pe an fără să i-a în calcul că utilizatorii care se îmbogățesc pe hârtie ar putea urmări vreodată un cashout. În momentul în care piața s-a prăbușit retragerile au început să curgă, UST și-a pierdut valoarea în fața dolarului iar 40 mld. $ au fost zburate din piață în doar câteva zile.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

De atunci reacțiile s-au ținut lanț cu falimente precum cel al Celsius, 3AC sau Voyager.

Cum poate fi remediată o criză de lichiditate? Există semne concrete care ne pot avertiza cu privire la un astfel de eveniment? Am discutat subiectul cu Vlad Mercori, CEO Stakeborg.

“În primul rând vreau să subliniez ceva ce mi se pare important. Companiile despre care ați vorbit anterior nu sunt, operațional vorbind, diferite de companiile din centralized finance sau, ca să fim mai concreți, instituțiile tradiționale unde te duci cu banii, îi depui și primești o dobândă anuală.

Situațiile problematice apar atunci când aceste instituții nu mai manageriază aceste fonduri îndeajuns de bine încât să genereze un cashflow care să susțină cheltuielile companiei pe de o parte, plata dobânzilor, dar și returnarea sumei atunci când un cetățean vine să își ceară banii înapoi.”, a povestit Vlad Mercori, CEO Stakeborg.