Ce impact ar avea includerea organizațiilor descentralizate în sistemul bancar

Ce este un DAO? Când a fost creat primul DAO? Putem include Organizațiile Descentralizate în sistemul fiscal clasic, și ce impact ar avea asupra sistemului bancar?

Un DAO sau o Organizație Descentralizată este o comunitate unită sub un contract smart, cu un portofel virtual comun, unde oricine își poate promova ideea cu scopul de a obține finanțare. Te poți uita la un DAO ca la un investitor de capital de risc descentralizat.

Prima astfel de organizație a fost înființată de câțiva membrii ai comunității Ethereum, în 2016. Numele ei este destul de sugestiv. Genesis DAO sau The DAO. În timpul genezei fonduri puteau fi trimise către o adresă unică, iar la schimb donatorul primea un x număr de token-uri de guvernanță. Token-urile de guvernanță îi oferă deținătorului dreptul de a vota inițiativele propuse de comunitate. Cu cât deții mai multe token-uri, cu atât votul tău va cântări mai greu în decizia finală.

Ne întoarcem în prezent la The Financial Inovation Act, proiectul de lege propus de senatorii Cynthia Lummis și Kirsten Gillibrand care urmărește includerea pieței cripto în sistemul fiscal clasic. Dacă merge mai departe, puterea de reglementare va fi împărțită între SEC și CFTC în funcție de ce criptomonede sunt considerate valori mobiliare și ce criptomonede sunt considerate commodities.

Au loc și organizațiile descentralizate în acest calcul? Aflăm răspunsul de la Sergiu Traian Vasilescu, managing partner VD Law Group.

„Aici este o discuție destul de amplă și o mică confuzie în piață la momentul de față. DAO este un concept senzațional din punct de vedere tehnic și are foarte multe avantaje însă, din păcate, din punct de vedere juridic, la acest moment conceptul de DAO aproape că nu există. El există din punct de vedere tehnic și într-adevăr ajută la o bună și facilă organizare între persoane aflate la distanță, pentru vot și gestiunea unei entități, a unui proiect, însă din punct de vedere juridic, DAO nu există.”, a povestit Sergiu Traian Vasilescu, managing partner VD Law Group.