• Forbes a analizate 646 de exchange-uri cripto după 9 criterii
  • În top nu apar Binance, Bybit, OKX și alte exchange-uri care au cele mai mari volume de tranzacționare
  • Primele 3 cele mai de încredere exchange-uri sunt din Statele Unite ale Americii

Care sunt cele mai de încredere exchange-uri cripto? Sunt 20 la număr. Primii trei sunt toți în Statele Unite. Forbes pune pe primul loc Coinbase, urmat de Chicago Mercantile Exchange și de Robinhood. Sunt luate în considerare 646 de exchange-uri cripto. Analiza este făcută pe baza a nouă criterii. Ce iese în evidență? În top nu apar Binance, Bybit, OKX și alte exchange-uri care au cele mai mari volume de tranzacționare și au câștigat popularitate printre investitori.

Care sunt cele 9 criterii?

  1. Deținerile de BTC și ETH. În funcție de cât de mult dețin, primesc un punctaj de la 1 la 10.
  2. Transparență. Exchange-urile au primit punctaj după cât de transparent și clar au răspuns la întrebările dintr-un sondaj.
  3. Reglementare. După cât de reglementat e exchange-ul și ce licență de funcționare are.
  4. Cost. Aici primeau punctaj după cât de mic era costul de intrare pentru investitorii din retail.
  5. Audit. Au analizat calitatea auditorilor și vechimea acestora în piață.
  6. Clienții instituționali. Dacă are și ce fel de instituționali au intrat.
  7. Volumul SPOT zilnic. Câte tranzacții sunt făcute zilnic pe piața SPOT.
  8. Produse cripto. Dacă au ETF-uri, acțiuni, staking, lending și altele
  9. Volumul pe piața derivatelor zilnic. Aici intră în principiu, piața futures de pariuri long și short pe criptoactive

Cum arată topul?

  1. În fruntea clasamentului din 2024 se află Coinbase, tranzacționat public, care nu este doar un exchange, ci și un custode de top pentru criptomonede. I s-au încredințat 13% din oferta mondială de bitcoin și ethereum și 40% din toate activele cripto listate pe burse, un indicator cheie al credibilității.
  2. GRUPUL CME
    Înființat în 1898 și cunoscut anterior ca Chicago Mercantile Exchange, Grupul CME este cel mai mare operator de burse de instrumente financiare derivate din lume. CME a lansat contracte futures bitcoin în decembrie 2017 și, la începutul lunii mai, avea în circulație contracte futures bitcoin în valoare de peste 8 miliarde de dolari.
  3. Robinhood
    Are 23 de milioane de clienți care pot tranzacționa 15 criptomonede. A început să ofere cripto-trading gratuit în 2018 în SUA și s-a extins în Europa la sfârșitul anului trecut. Firma deținea criptomonede în custodie de 15 miliarde de dolari începând cu 31 martie.
  4. Upbit
    Forbes îl compară cu un Coinbase din Coreea de Sud, cu excepția faptului că Upbit a câștigat dominație în tranzacționare cu comisioanele sale mici. Upbit, care este parțial deținut de unul dintre cei mai bogați investitori din Coreea, Song Chi-hyung, este al patrulea cel mai mare custode al bitcoin dintre piețele cripto. Apare și o oportunitate de arbitraj. Aici criptomonedele sunt mai scumpe decât în alte piețe.
  5. Deribit
    Cea mai mare piață de opțiuni cripto din lume. După colapsul FTX, compania și-a mutat sediul și operațiunile din Panama în Dubai. eribit avea contracte de opțiuni bitcoin și ether în valoare de 21 de miliarde de dolari începând cu 10 mai. Tranzacțiile spot cu bitcoin sunt gratuite, dar interzise investitorilor din SUA.
  6. Bitstamp
    Exchange-ul cripto cu sediul în Luxemburg a fost înființat în 2011. Deține mai mult de 3 miliarde de dolari în bitcoin și eter pentru clienți.
  7. Avem 3 la egalitate: Crypto.com, Kraken și Fidelity

Crypto.com: cheltuiește mult pe marketing. În 2021, a cheltuit 700 de milioane de dolari pentru drepturi de denumire pe 20 de ani pentru casa arenei de la Los Angeles Lakers, Clippers, Sparks și Kings. Bursa a raportat recent că a avut 80 de milioane de clienți la nivel global, față de 10 milioane în 2021. Veniturile au fost de peste 1 miliard de dolari în 2022, majoritatea din SUA. Firma a concediat mii de angajați în ultimii doi ani.

Kraken, al doilea cel mai mare exchange de criptomonede din SUA după volumul de tranzacționare. În 2023, compania și-a concediat 30% din forța de muncă, iar fondatorul Jesse Powell a devenit președinte. SEC a dat în judecată compania în noiembrie pentru că nu s-a înregistrat ca bursă de valori mobiliare. Kraken a decis să respingă cazul în februarie, susținând că criptomonedele nu sunt valori mobiliare.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Printre firmele tradiționale, Fidelity, managerul de active din Boston, cu active de 13.000 de miliarde de dolari, a fost mult timp un fan cripto. Oferă clienților tranzacționare cu bitcoin și ether la o marja de 1% per tranzacție. Are o divizie de custodie a activelor digitale în creștere. În ianuarie, Fidelity a început să ofere ETF-ul său Fidelity Wise Origin Bitcoin (FBTC), care are acum active gestionate de 9,7 miliarde de dolari, a treia cea mai mare dintre noile fonduri din SUA.

Urmează în ordine pe 10 – LMAX Digital, 11 – Gemini, 12 – BitFlyer, 13 – Bitbank, 14 – OMG Japonia, 15 – Paxos, 16 – Luno, 17 – Bithumb, 18 – HashKey, 19 – Bitpanda, 20 – Coincheck.