- Bitcoin e considerat aur digital.
- BTC are un supply limitat la 21 de milioane de monede.
- Bitget: Prețul BTC e corelat cu acțiunilor din sectorul tech.
- Bitcoin se tranzacționează la 84.300 $ pe unitate.
Te poate proteja Bitcoin de următoarea criză financiară? Bitcoin este considerat „aur digital”, adică un activ care ar putea oferi refugiu în perioade de turbulențe financiare. Realitatea, însă, este mai nuanțată.
Advertisment
Deși oferta de Bitcoin este limitată la 21 de milioane, ceea ce îl face rezistent la presiunile inflaționiste ale monedelor fiat, evoluția prețului reflectă adesea comportamentul acțiunilor din sectorul tech, arată o analiză BitGet. Această corelație este evidentă în ultimul an. Când temerile legate de creșterea ratelor dobânzilor au cuprins piața, Bitcoin a scăzut odată cu acțiunile.
Dolarul ar putea pierde statutul de monedă de rezervă mondială în fața activelor digitale, precum Bitcoin, spune Larry Fink, în scrisoarea să anuală către acționari. Asta dacă deficitele continuă să crească și dacă datoria SUA nu e ținută sub control. SUA a beneficiat mult timp de acest statut al dolarului, dar asta nu e garantat că va mai dura mult timp, mai spune CEO-ul BlackRock.
Titlurile zilei
E următoarea recesiune testul major pentru Bitcoin?
Ce spune Paul Achim, analist financiar, pentru Aleph Business?
Care ar putea fi adevăratul test pentru Bitcoin? Ne poate proteja Bitcoin de următoarea criză financiară?
„Bitcoin încă este un activ de risc și trebuie tratat ca atare. Ar putea deveni un reserve currency, dar asta pe un orizont de zeci de ani de acum înainte. Să nu uităm că Bitcoin are o viață care nu depășește cu mult 15 ani. Deci undeva până la 16 ani, cam așa. Deci suntem într-o fază foarte incipientă și la nivel tehnologic, dar și la nivel de adopție. Bitcoin încă, ca să-și arate adevăratele calități, va fi nevoie de timp și va fi nevoie ca el să fie integrat în sistemul financiar actual.
Doar atunci putem să începem să-l luăm în considerare ca fiind o potențială alternativă la sistemul financiar global, pentru că fără adopție nu poți face această tranziție. E bine că în ultimii ani adopția a fost accelerată. A fost accelerată și de sectorul instituțional. Nu a mai avut doar retail-ul care a cochetat cu această industrie. Și de câțiva ani buni vedem jucători tot mai mari care încep să adopte Bitcoin, încep să-l ia în considerare ca o alternativă de securizare a valorii și chiar oferă, da uite BlackRock, că era amintit adineauri, chiar oferea acces către mase prin ETF-urile respective, inclusiv de Bitcoin, pe care le-au creat de curând”, spune el.
Venirea lui Trump la Casa Albă a fost privită cu mare optimism de către investitorii din cripto, dar anunțurile făcute oficial nu prea au mulțumit investitorii. Iar piața taxează asta, cu scăderi de aproape 12% pentru Bitcoin în T1 și de 45% pentru Ethereum. Crezi că mai poate ieși soarele pe străzile investitorilor în cripto? Ce ar trebui să se întâmple ca activele digitale să performeze?
„Da, Donald Trump a făcut multe declarații, mai ales în campanie legate de Bitcoin și de zona cripto. Asta face parte și din doctrina pe care o adoptă, pentru că ceea ce proliferează el face parte dintr-un curent global, acum anti-walkness, anti-globalism, și atunci practic ce este la polul opus, și anume libertarianismul care a stat la baza, inclusiv la baza creării Bitcoin. Dar foarte multe dintre declarațiile lui Donald Trump de susținere a acestui domeniu au avut un caracter populist. Și atunci oamenii în momentul în care el a ajuns la putere și au observat că nu se întâmplă mare lucru din ceea ce a promis, promisese și că Bitcoin va deveni un reserve currency la un moment dat, ceea ce vedem că nu se întâmplă, sunt doar declarații goale, își dau seama cu toții că e nevoie și de aprobarea Congresului pentru așa ceva.
Atunci apar repercursiunile. Asta vedem în momentul de față în piața cripto. De aceea, după inaugurarea lui Donald Trump, deși foarte multe lume se aștepta ca piața să crească, la scurt timp după a început să scadă, așa se explică totul. Mai mult decât atât, instabilitatea pe care o creează Donald Trump prin multe alte declarații din altă sferă. Uite, chiar astăzi este o zi foarte importantă, și anume Liberation Day, adică e o zi în care Donald Trump va anunța lumea despre noile taxe pe care le va impune pentru toate bunurile care vin din afara Americii și asta va crea foarte multă volatilitate în piață. Vă dați seama că ziua de astăzi și probabil toată săptămâna va fi marcată de volatilitate, volatilitate care se va răsfrânge și asupra sferei cripto, deoarece cele două sunt corelate și nu e întâmplător că S&P 500 a scăzut 10% în ultimele două luni, iar Bitcoin a fost tras și el în jos de această mișcare și întreaga piață cripto.
Referitor la partea de final a întrebării, cred că la un moment dat se va vedea și soarele, dar avem nevoie de stabilitate, pentru asta avem nevoie de predictibilitate, poate că după ce se vor impune aceste taxe, în primă instanță piațele vor reacționa, dacă taxele vor fi sub așteptări, atunci vor reacționa pozitiv, dacă ele vor fi în conformitate cu așteptările sau peste așteptări, probabil că vom vedea scăderi în continuare și astea se va resimți și în piața cripto. Dar odată ce se vor calma lucrurile, probabil că vom vedea din nou creșteri”, adaugă Achim.