• Bitcoin e cotat la 76.400 $, -9% în ultimele 7 zile.
  • Bitcoin scade cu 18% în 2025.
  • Saylor, Strategy: BTC nu are tarife.
  • ETF-ul Bitcoin al BlackRock deține Bitcoin în valoare de 47,7 mld. $.
  • Strategy deține în prezent 528.000 BTC.
  • Bitcoin are o valoare de piață de 1.600 mld. $.

Piața cripto e euforică după anunțui lui Trump, cu privire la anularea tarifelor pentru 90 de zile. Bitcoin crește cu 5% în ultimele 24 de ore, la pachet cu bursele americane, care au una dintre cele mai mari urcări din istorie. Și ajunge la 81.600 de dolari pe unitate.

Ethereum crește cu 7% în ultimele 24 de ore și ajunge la pragul de 1.600 de dolari pe unitate. Paul Atkins e confirmat oficial ca șef al SEC de către SENATUL AMERICAN. Iar Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Scott Bessent, spune că SUA vor analiza impedimentele de reglementare pentru blockchain, stablecoins și noile sisteme de plată”.

Ce spune Ștefan Stoean, cripto influencer, pentru Aleph Business?

Crezi că începe o revenire pe termen scurt-mediu pentru piața cripto după aceste vești de la Casa Albă?

„Nu doar cred, ci aceste lucruri le vedem în piață, chiar dacă trăim într-o perioadă de dramă totală, pentru că nu înțeleg de ce s-au dus niște discuții într-o zonă dintr-asta cu recesiune, dezastru și vai, vine sfârșitul lumii, în condițiile în care de la bun început, dacă stăteam puțin și analizam firul problemei, ne-am fi dat seama că existența acestor tarife nu se poate produce și este doar o modalitate prin care Trump încearcă să forțeze niște negocieri.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Pentru că nu poți avea niște negocieri fără să nu ai niște motive de a purta negocieri. Tocmai de aceea, de când au apărut tarifele, eu am spus că este doar o modalitate de negociere, iar în momentul de față se confirmă acest lucru. Chiar dacă vedem și acei 10% care au rămas pe acolo și o ușoară nesiguranță, din punctul meu de vedere, pozitivitatea clar se confirmă pentru că existența tarifelor a dus piețele în jos, au fost amânate tarifele, piețele și-au revenit.

Și în continuare, consider că se va menține pozitivitatea, pentru că ai menționat și tu mai devreme, urmează și astăzi știrile CPI, și știri CPI care acum o săptămână primele așteptări care erau afișate din partea analiștilor erau de 2.6% și chiar astăzi am avut surpriza să fie modificate la 2.5%. Oricum, condițiile de piață indicau o coborâre a inflației și lucrul ăsta l-am constatat și din ultima conferință de presă a lui Jerome Powell, când a menționat că va diminua cuantitativ tightening-ul, adică QT-ul se va reduce la jumătate.

Asta deja era un semn foarte important, că cifrele pe inflație se așteaptă în scădere și având o inflație în scădere, din momentul acela se deschide portița către tăierile de rate de dobândă și din start, gândindu-ne că în mai încep să fie șanse tot mai mari să discutăm de tăierile de rate de dobândă, au dispărut, sau au fost amânate aceste tarife, care în mod normal, mai devreme sau mai târziu, vor dispărea în totalitate. Cred că acum suntem alimentați de o pozitivitate mult mai mare și în viitorul apropiat se va confirma inclusiv pe grafice”, spune el.

Dominanța BTC crește la 63,5%, potrivit TradingView. Unde vezi tu un top pentru dominanță și un eventual raliu al altcoin-urilor?

„În momentul de față este mult prea devreme să discutăm despre un top pe dominanța Bitcoin, pentru că știm, Bitcoin are ETF-ul. Bitcoin în momentul de față a fost validat de către Trump prin crearea acelui fond și interesul categoric va fi mult mai mare pe Bitcoin. Deci acum toată lumea se va orienta către Bitcoin și de aceea dominanța încă mă gândesc că are potențial de a crește, iar după ce se vor produce creșterile și se va ajunge într-o zonă de maxime pe Bitcoin, poate în punctul acela vom spera și la un alt coin season, care iarăși revine în discuție.

Știu că multă lume își pierduse această speranță, dar atâta timp cât pozitivitatea există pe Bitcoin, se deschide și fereastra, atâta rămâne de văzut. Dar cel puțin săptămâna asta, săptămâna viitoare nu am speranțe foarte mari în a coborâ dominanța Bitcoin, din contră o mai văd având potențial de creștere, dar la final cu siguranță va veni și o scădere pentru că nimic nu urcă la infinit cum nimic nu coboară la infinit”, adaugă el.

După nebunia din piața de acțiuni americane, crezi că urmează o nebunie și în piața cripto? Am avut creșteri de peste 22% pentru unii magnifici în ședință de ieri, parcă zici că piața bursieră se transformă ușor-ușor și preia volatilitatea specifică pieței cripto.

„Noi trăim cu impresia că piața cripto a inventat volatilitatea în unele situații pentru că am luat contact cu investițiile prin intermediul pieței cripto, dar piața cripto este doar una care reproduce ceea ce se întâmplă în bursele tradiționale și volatilitatea de acolo provine. Doar că în punctul actual volatilitatea pe piețele tradiționale nu pare să mai fie atât de mare pentru că acolo discutăm și de niște sume imense de bani. Deci valoarea burselor tradiționale este una exagerat de mare.

Acum, cripto fiind foarte mic și având parte de aceste infuzii de capital din partea noilor fonduri care au intrat după lansarea ETF-urilor, da, avem poate o volatilitate sporită, dar cu cât se va maturiza și va crește și această piață, automat inclusiv aici va dispărea treaba asta cu volatilitatea.

Dar mă bucură cel mai mult faptul că văd corelarea dintre piața cripto și bursele tradiționale pentru că acest aspect reprezintă încredere, reprezintă predictibilitate pentru mari investitori și în momentul acela e clar că așteptările vor fi mult mai pozitive pentru că, v-am spus, când există această corelare între burse, în momentul acela investitorii au un peisaj mult mai clar al lucrurilor care se pot întâmpla și sunt mult mai încrezători să vină cu banii aici”, spune Stoean.