Bitcoin are în faţă un sfârşit de an foarte volatil, fiind încă pe trend descendent, dar cu potenţial de salturi speculative, de scurtă durată, atunci când piaţa va „presimţi” depăşirea crizei actuale, constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.
Advertisment
Vremurile furtunoase nu sunt deloc străine de pieţele criptoactivelor.
Bitcoin este în scădere deja de un an, cu pierderi de 72% în această perioadă, în timp ce, doar în 2022, scăderea a atins un dureros 64%, potrivit calculelor din 16 noiembrie.
Titlurile zilei
Cu toate acestea, chiar şi pentru ritmul intens, de obicei, al veştilor din domeniu, tumultul recent iese în evidenţă.
Deşi Bitcoin a pierdut 25% între vârful din 8 noiembrie şi minimul din 10 noiembrie, Solana, o altă criptomonedă, a pierdut 60%, iar FTT 90%, în aceeaşi perioadă.
FTT este criptoactivul asociat bursei FTX, în dificultate săptămâna trecută, şi incapacitate de plată acum.
Anunţurile problemelor FTX, apoi ale refuzului Binance de a prelua competitorul său au fost şocante pentru pieţe.
FTX nu este Lehman Brothers, nici pentru industria financiară, nici măcar în raport cu ecosistemul cripto, dar efectele căderii bursei sunt mai largi decât ar putea să o arate simpla fluctuaţie a preţurilor.
Potrivit Financial Times, activele uşor de transformat în lichiditate însumau 0,9 mld. dolari, faţă de obligaţii totale de 9 mld. dolari.
Pierderile celor care au avut conturi la FTX sunt în curs de cuantificare. Estimările variază între 1 şi 10 mld. de dolari, sume echivalente ale traderilor, depuse în portofele electronice ale bursei, care nu se regăsesc de fapt în contabilitate între activele bursei.
Se pare că fondatorul Sam Bankman-Fried (SBF) ar fi creat o portiţă software pentru a putea redirecţiona active virtuale către o altă entitate pe care o deţinea, fondul Alameda Research (AR).
Situaţia este în plină derulare, dar pe seama informaţiilor disponibile, se pare că plasamentele şi poziţiile asumate de AR ar fi adus pierderi, acoperite parţial cu fondurile clienţilor.
Atunci când Alameda a avut nevoie de capital, după prăbuşirea fondului de hedging Three Arrows în iunie, mecanismul pus în mişcare a dus până la urmă, din solicitări de capital succesive, la imposibilitatea de a onora cererile de retragere ale clienţilor FTX.
Ramificaţiile sunt numeroase, o serie de entităţi între care fonduri şi burse au anunţat pierderi.
Bursa era utilizată şi de diferite fonduri de risc din domeniul cripto, nu doar de traderi individuali.
În Hong Kong, bursa AAX a oprit recent retragerile şi a anunţat că are de acoperit un deficit de capital, în timp ce Coinbase a anunţat disponibilizări suplimentare, BlockFi a oprit retragerile, ca şi bursa Genesis.
În timp ce BlockFi se pregăteşte, potrivit WSJ, de faliment, Genesis ar avea 175 de mld. dolari blocaţi în FTX. Îngheţarea retragerilor a dus la oprirea programului Earn (care oferă randamente pentru depuneri) al bursei Gemini, fondată de fraţii Winklevoss.
Sunt astfel aduse în atenţie şi alte segmente ale finanţelor descentralizate, între care procedeele de finanţare „creativă”, produsele derivate şi procesul de staking.
Combustibilul de bază, încrederea, este greu de găsit zilele acestea, şi lanţuri de finanţare sunt puse sub semnul întrebării.
Scăderile au cuprins, săptămâna trecută, întreg spectrul de instrumente, iar capitalizarea totală a instrumentelor de tip criptoactive a scăzut de la 1017 mld. dolari, pe 8 noiembrie, la la 829 mld. dolari, pe 16 noiembrie.
Solicitările investitorilor pentru o mai strictă reglementare s-au înmulţit
În vremurile bune, evenimente rare, dar de impact, au fost trecute cu vederea mai uşor decât în prezent, când pierderile de capital din scăderea preţurilor devin pierderea efectivă a capitalului care nu mai poate fi accesat în bursa unde era stocat.
Deşi procesul de lichidare ar putea permite, teoretic, recuperări parţiale, este un drum lung şi incert, după cum pot să ateste păgubiţii MtGox.
Bursa japoneză, închisă în 2014, are încă de efectuat prima distribuţie a sumelor şi criptomonedelor rămase în bilanţul său.
În 8 ani, investitorii au putut vedea de pe margine cum Bitcoin (şi astfel dimensiunea capitalului blocat în procedura de lichidare, apoi de redeschidere) a crescut de aproape 100 de ori, pierzând apoi într-un an trei sferturi din valoare.
Tribunalele din SUA nu au proceduri clare despre cum poate fi tratată o entitate din industrie, astfel încât termenele şi procentul de recuperare este încă şi mai incert decât într-o lichidare financiară „clasică”.
Bitcoin, vulnerabil la valuri de lichidări de active, forţate sau induse de încrederea diminuată a investitorilor, preia în preţ şocurile emoţionale.
Instrumentul rămâne, în sine, criptomoneda cu arhitectura cea mai robustă şi validată în timp, însă, pentru investitorii care au avut încredere în conturile deschise la FTX sau Genesis, BlockFi, AAX, şi posibil încă altele, aceasta este o slabă consolare.
Vestea bună pentru Bitcoin? După lovituri în serie, de la dezumflarea balonului speculativ, la creşterea dobânzilor, căderea cu zgomot a unor burse vizibile, noduri majore în ecosistemul criptoactivelor, rezerva de noi veşti proaste posibile pare a se fi diminuat.
Vestea mai puţin bună: reglementarea ar putea să fie şi mai restrictivă, iar încrederea să fi primit o lovitură serioasă, de durată.
Interacţiunile cu sistemul financiar în sens larg nu par, în prezent, de talie sistemică, dar e posibil ca, atunci când nota se va aduna la final, sumele pierdute să fie considerabile pentru unii investitori. Dintr-un anume punct de vedere, băncile centrale ar putea vedea şi un aspect pozitiv: mai puţini bani „pe piaţă”, mai puţin carburant pentru inflaţie, este concluzia analistului XTB România.