- Se estimează scăderea dividendelor din cauza profiturilor mai mici la Hidroelectrica, Petrom și Romgaz, scrie ZF.
- Transgaz, Transelectrica și Electrica pot înregistra creșteri ale profiturilor, susținute de ANRE.
- Profitabilitatea Băncii Transilvania poate continua să crească, odată cu rezultatele OTP pe bază individuală.
Anul 2025 poate aduce dividende mai mici pentru acționarii companiilor listate pe Bursa de Valori București, din cauza unor profituri estimate mai scăzute, scrie ZF.
Advertisment
Ce spune Costin Brumă, broker la Swiss Capital?
„Comparativ cu dividendele plătite în 2024, cred că acestea vor fi mai mici din punct de vedere al procentajului din cauza profiturilor în scădere – vorbim de Hidroelectrica şi Petrom, luăm în considerare proiectul din Marea Neagră, deci şi Romgaz”, spune el.
Care sunt companiile excepție?
În ciuda previziunilor negative în ceea ce privesc dividendele, sectorul de utilități poate să surprindă pozitiv piața în 2025.
Titlurile zilei
Companii precum Transgaz, Transelectrica și Electrica pot înregistra creșteri ale profiturilor, datorită majorării rentabilității plătite de ANRE.
Acțiunile acestor companii au avut o performanță peste media pieței, cu creșteri de 24%, 26% și 16%, comparativ cu indicele BET, care a crescut cu doar 9%.
Care este performanța pieței și a Swiss Capital în 2024?
În primele 11 luni ale anului 2024, Swiss Capital mediază tranzacții de 7 miliarde de lei și își consolidează poziția de cel mai activ broker de pe piața de capital din România, cu o cotă de piață de 22%.
Aceste performanțe sunt susținute de dinamica pozitivă a acțiunilor din sectorul utilităților, care au un impact semnificativ asupra indicelui BET.
Cum evoluează Banca Transilvania?
Banca Transilvania poate continua să înregistreze rezultate pozitive pe partea de profit operațional, dacă luăm în calcul creșterea așteptată în primul trimestru din 2025, odată cu includerea rezultatelor OTP pe bază individuală, spre deosebire de tratamentul consolidat din 2024.
Veniturile operaționale ale băncii ajung la 4,6 miliarde lei în primul trimestru al 2024, cu 24,5% mai mult față de 2023.