- Deciziile băncilor centrale (precum modificarea dobânzilor sau programele de relaxare cantitativă) influențează direct lichiditatea din piață și percepția investitorilor asupra riscurilor și oportunităților, spune Puiu, la Keep Cool & Trade On.
- Evoluția PIB-ului, inflația, șomajul sau consumul reflectă sănătatea economiei unei țări și impactează în mod direct performanța companiilor listate în indici.
- Conflictele militare, crizele diplomatice sau disputele comerciale pot destabiliza piețele financiare, chiar și în condiții economice sau monetare favorabile, având un impact major și imprevizibil asupra indicilor.
Principalii factori care influențează mișcarea prețului unui indice bursier sunt strâns legați de contextul economic și geopolitic global. Potrivit lui Radu Puiu, politica monetară ocupă un rol central, întrucât deciziile băncilor centrale determină direcția generală a economiei. Urmează performanța macroeconomică, reflectată în indicatori precum creșterea economică, consumul și rata șomajului. Totodată, factori geopolitici, precum conflictele militare sau tensiunile comerciale, pot domina scena, și influențează piețele indiferent de condițiile economice sau monetare.
Advertisment
Ce spune Radu Puiu, analist financiar, la Keep Cool & Trade On?
„Aș începe în special cu tot ceea ce înseamnă politică monetară, adică deciziile băncilor centrale, pentru că din punctul meu de vedere de acolo pleacă tot ceea ce se întâmplă ulterior cu economia. Pentru că pe locul al doilea ar fi macroeconomia, adică modul în care performează economia unei țări. Pentru că în momentul în care vedem creștere economică, asta înseamnă și că companiile respective produc, consumatorii sunt prezenți în piață și atunci există, să spunem, o stare de bine generală.
Dar în momentul în care vedem poate o inflație ridicată, vedem o rata șomajului ridicat, atunci apar tensiuni pe tot ceea ce înseamnă plan macroeconomic și ulterior acestea se transpun și la nivelul economiei și ulterior a indicilor și factorul geopolitic, pe care l-aș pune acum pe prima poziție, pentru că vedem că indiferent cum performează economia, indiferent ce face banca centrală, dacă se întâmplă, nu știu, un conflict militar, un conflict tarifar, vedem că tot ceea ce s-a întâmplat anterior, să spunem, se anulează iar atenția se orientează tocmai către aceste relații, întrucât cât pot să afecteze mult mai mult economia, întrucât sunt niște factori externi pe care este foarte greu să îi gestionezi”, spune Puiu, la Keep Cool & Trade On.