- Trump: Toate țările în afara Chinei primesc pauză 90 de zile de la tarife.
- Trump: Tarifele reciproce scad la 10 procente.
- Trump anunță că tarifele Chinei cresc la 125%.
- China crește ieri tarifele SUA la 84%, de la 34%.
- Trump: Mă bucur că UE s-a abținut să aplice tarife.
- Trump: Mă gândeam la o pauza de câteva zile.
- Trump: Nu îmi imaginez o creștere viitoare a tarifelor din China.
- Trump: Aș dori să vorbesc cu președintele Chinei, e prieten cu mine.
- Trump: Piața obligațiunilor e frumoasă acum.
- Trump: Jamie Dimon a spus că trebuie să facem ceva.
- Trump: Am anunțat pauză pentru că oamenii erau îngrijorați.
- Minuta FED: Inflația va persista.
- Toți magnificii cresc cu peste 9% în ultima ședință.
- S&P 500 crește cu 9,51% în ultima ședință.
- Nasdaq Composite crește cu 12,02% în ultima ședință.
- Dow Jones are un plus de 7,87% în ultima ședință.
Trump pune tarifele pe HOLD. Într-o postare pe platforma sa de social media, Trump anunță că toate țările în afara de China primesc o pauza de 90 de zile până la aplicarea tarifelor. Apoi, tarifele reciproce scad la 10 procente.
Advertisment
Războiul comercial rămâne doar cu China. Trump anunță că tarifele Chinei cresc la 125%. Asta după ce China majorează taxele vamale la toate bunurile importate din SUA, de la 34% la 84%, măsură anunțată ieri și care intră în vigoare astăzi. Nu ne acordă respect, motivează președintele SUA. Care mai spune că peste 75 de țări au sunat să negocieze și nu luau în considerare să riposteze împotriva taxelor anunțate de SUA.
Pauza nu este din cauza reacțiilor din piețele financiare, spune Scott Bessent, secretarul trezoreriei SUA. A fost decizia președintelui să așteptăm până acum, mai spune el. Suntem dispuși să cooperăm cu aliații noștri și cu partenerii noștri comerciali care nu au ripostat. Nu a fost un mesaj greu de înțeles. Mesajul era Nu vă răzbunati, iar lucrurile vor decurge bine, mai spune el.
Titlurile zilei
Iar piața din SUA are una dintre cele mai bune zile din istorie. Valoarea de piață a stock market-ului American crește cu 5.500 de mld. $ în ultima sesiune. S&P 500 crește cu 9,51%, a 9-a cea mai mare creștere din istorie. Nasdaq Composite crește cu peste 12 procente, a 2-a cea mai mare creștere dintr-o zi din istorie. Iar Dow Jones câștigă aproape 3.000 de puncte, cea mai mare urcare de pe o zi pe alta a valorii din istoria indicelui. Toți magnificii au un avans de peste 9 procente. Iar dintre emitenții din S&P 500, doar 9 închid ședință pe minus.
Ce spune Paul Maior, președinte, Invest Club, pentru Aleph Business?
Indicii principali din SUA au una dintre cele mai bune zile din istorie. Crezi că s-a terminat cu scăderile și revenim pe un trend ascendent? Sau rămâne în picioare în continuare incertitudinea cu privire la tarife, pentru că ele sunt amânate, nu anulate.
„Deci, incertitudinile cu privire la tarife încă rămân în picioare. Sunt amânate, nu anulate. O să urmeze din nou la un moment dat, peste trei luni de zile, să discutăm. Dar acum dacă nu se rezgândește din nou, Donald Trump. Că vedem știri în fiecare zi. Dar totuși trebuie să ne uităm că astăzi avem datele despre inflație, despre CPI, care dacă scade, s-ar putea să ne așteptăm la o scădere a ratei dobânzii, care poate să dea un semnal pozitiv, sau și mai pozitiv, investitorilor. Bun, pe lângă asta, noi, la sfârșitul săptămânii, avem raportările financiare de la bânci, care sunt foarte importante pentru Wall Street. În sensul că, dacă raportările financiare ale băncilor merg bine, ne putem da seama că economia a mers, într-o formă sau alta, bine. Dobânda de referință e încă sus. Atunci băncile au reușit să facă bani, cu diferența între ce plătește și ce încasează. Sunt foarte mulți. Cred că marea majoritate a băncilor importante raportează vineri. Evident, sunt companii care vor raporta și săptămâna viitoare, companii bancare, bănci. Însă, cele mai mari, din câte știu, chiar vineri, raportează, și e foarte important să ne uităm peste ele.
Acum, cu privire la cum va merge piața în perioada următoare asta de pe US, știți cum e? De fiecare dată, după ce vine o perioadă cu scăderi multe, când avem o zi așa cu foarte mult entuziasm, cum a fost ieri, trebuie să ne gândim și la un rebound. Eu cred că astăzi o să deschidă piața bine, însă știind că în trei luni de zile, oricum o să discutăm din nou de tarife, dacă nu mai devreme, și mai ales că știm că pentru China au rămas acele tarife de 120%. E foarte important totuși ce se întâmplă și cu tarifele pentru China și cum se vor înțelege Donald Trump și Xi Jinping, pentru că să nu uităm că pe Amazon și pe Walmart, cred că undeva la 90% din produse care sunt pe aceste companii care sunt cele mai mari lanțuri de magazine, sau retailer online, sunt din China. Și America fără China nu prea poate, China fără America nu prea pot. Și e un pic cam dificil să ne dăm seama cum va merge piața dacă aceste două țări își vor arăta mușchii în continuare.
Deci pe mine asta mă interesează cel mai mult. Cum reușesc americanii și chinezii să discute treaba asta cu tarifele. Deci asta e singura mea incertitudine. În rest, sunt optimist pentru următoarele trei luni, mai ales dacă avem parte de o scădere a ratei dobânzii. Lucru care va avantaja foarte mult companiile din sectorul tehnologiei, chiar și băncile, chiar și utilități, sunt avantajate de aceste scădere a ratei dobânzii. Deci sunt optimist în privința următoarelor trei luni, dar m-aș uita la China și la America, cum se vor înțelege”, spune el.
Unii investitori au pierdut oportunitatea de a cumpără la aceste prețuri mici din ultimele zile. Ce companii crezi că au o evaluare atractivă în continuare, chiar și după urcările spectaculoase de ieri?
„Așa cum spuneam, dacă vedem niște scăderi a ratei dobânzii, eu m-aș uita peste companiile tech mari, pentru că astea vor fi avantajate, cum ar fi Nvidia, Microsoft, Google, Amazon și așa mai departe. M-aș uita și la bănci și utilități. Tot ce înseamnă băncile astea, Morgan Stanley, Citigroup și așa mai departe. M-aș uita și pe sectorul imobiliar și utilități. Și la acestea de imobiliare m-aș uita la rate-uri, de exemplu, cum ar fi Reality Income sau Park Hotel & Resort, pentru cei care sunt interesați de rate-uri de hoteluri, care au dividende destul de bune din câte le-am urmărit eu în ultima vreme. M-aș uita și la ETF-uri. Evident, la ETF-uri de tehnologie și de bănci, așa cum spuneam mai devreme.
Deci cam orice din sectorul ăsta ar putea să aibă o viață bună, pentru că, dacă ne uităm pe grafice, au scăzut la rândul lor foarte mult în ultima vreme. Așa cum spuneam la începutul intervenției, eu ieri am avut o zi foarte depresivă, vreau să zic așa, am avut un sfârșit de zi foarte depresiv, pentru că au crescut exact alea pe care aveam de ordine de cumpărare, care trebuiau să se plaseze astăzi, preferabil, și au fost niște crește foarte mari la AMD, Intel, adică niște companii care, oricum, erau la niște evaluări foarte bune. Nu zic că nu sunt la evaluări foarte bune și acum, însă celor care vrem să cumpărăm, nu prea ne place să vedem o scădere, adică o creștere de 18-20%, cum a fost în cazul la Tesla, 22%, eu Tesla o așteptam sub 200 de dolari și ajunsese la 220, deci dacă mai era încă o zi, două de scădere, teoretic chiar ajungea acolo. Dar iată cum se întâmplă lucrurile în piață, trebuie să ne adaptăm, ne uităm la ce se întâmplă și analizăm piața în continuare. Deci oportunități sunt, v-am spus, tech, bănci, aștept rata dobânzii să vedem când va scădea și în funcție de asta ne balansăm portofoliile în perioada următoare”, adaugă el.
Azi vin datele cu privire la inflația CPI pentru luna martie, așteptată în scădere. Iar mâine, sectorul bancar publică cifrele pentru T1. Crezi că raportează băncile bine, având în vedere că dobânda-cheie în SUA este încă ridicată? Și o eventuală scădere a inflației alimentează următoarele creșteri?
„Da, băncile cred că vor raporta bine pentru că își fac treaba bine la diferența între ce plătești și ce încasează când sunt dobânzile în creștere. Chiar și băncile din România și băncile de afară mă aștept la rezultate bune în perioada următoare și la o evoluție pe bursă bună în perioada următoare. CPI-ul mă aștept să scadă, bineînțeles, și rata de dobânzii mă aștept să scadă. Acum, dacă va fi la ședința asta sau la următoare, astea tot timpul sunt acele pariuri în care trebuie să ne așteptăm dacă vor scădea sau dacă vor crește sau dacă vor rămâne așa. Însă eu cred că deja e cazul ca rata dobânzii să scadă. Inflația, din punctul meu de vedere, se va raporta în scădere și atunci băncile, teoretic, ar trebui să aibă niște raportări financiare bune. Deci sunt optimist cu ele”, spune Maior.