Tim Cook vinde acţiuni de 750 de milioane de dolari în săptămâna în care aniversează 10 ani în postura de CEO

Sursă foto: Hepta

Tim Cook a vândut săptămâna aceasta circa 5 milioane de acţiuni Apple în valoare de peste 750 de milioane de dolari, bonusul obţinut de Cook făcând parte dintr-un acord încheiat în 2011, când acesta a preluat oficial funcţia de CEO al companiei, conform Financial Times.

Acţiunile producătorului iPhone-urilor au crescut de peste zece ori în ultimul deceniu, performanţă ce i-a oferit CEO-ului sumă maximă pe care ar fi putut să o obţină în urma înţelegerii. Luna aceasta, preţul unei acţiuni Apple a stabilit un nou maxim istoric, cea mai valoroasă companie din lume apropriindu-se de o valoare de piaţă de 2.500 de miliarde de dolari.

Iniţial, bonusul CEO-ului era de 378 de milioane de dolari în 2011, Cook devenind la acea vreme unul dintre cei mai bine plătiţi executivi din America. Schema a fost modificată la mijlocul lui 2013 pentru a reflecta performanţa acţiunilor Apple prin comparaţie cu alte companii din Statele Unite.

Apple a declarat recent că randamentul total al acţionarilor – care ia în calcul faptul că dividendele au fost reinvestite – a fost de 192%, rezultat ce îi oferă gigantului american locul 13 în indicele bursier S&P 500.

Cook, a cărui avere netă a atins un miliard de dolari pentru prima dată în august 2021, a spus în 2015 că intenţionează să îşi doneze aproape toată averea înainte de a muri. Săptămâna trecută, CEO-ul a donat acţiuni de 10 milioane de dolari către organizaţii caritabile.

Salariul anual al lui Tim Cook este de 3 milioane de dolari.

În iunie, Apple a căzut pe locul 3 în ceea ce priveşte numărul de smartphone-uri vândute la nivel global, cu 14,3% din totalul vânzărilor. Grupul chinez Xiaomi şi producătorul sud-coreean Samsung au obţinut o cotă de 17,1% şi, respectiv, 15,7%.