• Green Tech International debutează pe bursă, iar Swiss Capital deține 10,02%, scrie ZF.
  • Compania atrage 7,3 milioane de lei, iar acțiunile sunt tranzacționate la 15,6 lei.
  • Green Tech intenționează să investească 500 de milioane de euro în energie sustenabilă și reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Brokerul Swiss Capital și administratorul Swiss Capital Asset Management raportează o deținere cumulată de 10,02% în Green Tech International.

Compania, care furnizează apă geotermală în Călimănești-Căciulata, debutează vineri pe piața principală a Bursei de Valori București sub simbolul GREEN, scrie ZF.

Acțiunile GREEN intră la tranzacționare după oferta publică de vânzare desfășurată în decembrie 2024, la prima listare a anului 2025 la BVB. Oferta include 2,3 milioane de acțiuni, vândute la 15 lei/unitate. În primele trei zile, investitorii au posibilitatea de a achiziționa titluri la 14,25 lei.

Titlurile zilei

INVESTITORII CER DEMISIA LUI MUSK DIN FUNCȚIA DE CEO A TESLA
Meta AI devine disponibil în UE
Grindeanu: România va avea anual aproximativ 250 de kilometri de autostradă
ce se alege de pib?
Guvernul prelungește ajutorul de stat pentru marii consumatori de energie
Guvernul finanțează Start-Up Nation 2025 cu 440 mil. euro

Care sunt rezultatele IPO-ului?

Compania reușește să vândă 534.422 de acțiuni din cele 2 milioane oferite și atrage astfel 7,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă 22,8% din suma estimată inițial.

Din totalul titlurilor vândute, 25.500 sunt alocate investitorilor instituționali (1,28% din oferta totală), iar 508.922 merg către investitorii de retail (24,45%).

Oferta publică este intermediată de Swiss Capital și BRK Financial Group.

Care sunt obiectivele Green Tech International?

CEO-ul companiei, Horia Pitulea, declară că Green Tech International își propune să devină un furnizor de top în soluții energetice sustenabile, ce sprijină decarbonizarea unor sectoare esențiale din Uniunea Europeană.

Printre acestea se numără centrele de date, horticultura sustenabilă și sistemele de termoficare urbană.

Prin proiectele viitoare, compania intenționează să reducă emisiile de CO₂ cu peste 500.000 de tone anual, iar pe măsură ce extinderea va continua, cifra ar putea depăși 1 milion de tone/an.

Green Tech deține unul dintre cele mai mari portofolii de sonde geotermale din UE și plănuiește investiții de 500 de milioane de euro în următorii trei ani pentru proiecte inovatoare precum:

  • producția alimentară cu emisii zero
  • centre de date sustenabile
  • sisteme de termoficare urbană fără emisii de carbon

Care este poziția pe piață a companiei și structura acționariatului?

Green Tech operează mai multe filiale cu experiență în furnizarea de căldură ecologică și are ca principali clienți rețele de încălzire centralizată, clienți industriali mari și dezvoltatori imobiliari interesați de soluții sustenabile.

Vineri, aproape de închiderea ședinței bursiere, acțiunile GREEN se tranzacționează la 15,6 lei, ceea ce echivala cu o evaluare de 1,25 miliarde de lei. Printre acționarii semnificativi ai companiei se numără:

  • Henri Maillardet – 35,83%
  • GEM GLOBAL YIELD LLC SCS – 29,7%
  • Alpeurope Investments – 21,15%