- KPMG face un studiu și relevă o majorare de 26% a salariilor maxime pentru CEO în 2023, cu remunerații anuale între 48.000 RON și 3.138.366 RON.
- Doar 18 din 71 de companii listate includ principii de sustenabilitate (ESG) în politicile lor de remunerare.
- Mai mult de jumătate dintre companiile analizate oferă pachete salariale care includ componente variabile, ceea ce stimulează performanța executivă și contribuie la atingerea obiectivelor strategice ale organizației.
Remunerația conducătorilor din companiile listate la BVB crește cu 26% în 2023, față de 2022, conform celui mai recent studiu realizat de KPMG – „Sistemul de remunerare. Studiul analizează tendințele și structura pachetelor salariale pentru directorii executivi și neexecutivi din 67 de companii listate.
Advertisment
Spre deosebire de anii precedenţi, cel mai mare salariu, atât pentru CEO, cât şi pentru CFO, este acordat într-o companie din indicele BET (cele mai tranzacţionate companii la Bursă).
2024 este al treilea an în care companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti au obligaţia de a publica detalii în legătură cu remuneraţiile conducătorilor. Studiul vizează o analiză a pachetelor acordate de companiile listate membrilor consiliilor de administraţie, precum şi directorilor executivi, în cazul sistemului unitar de administrare, respectiv membrilor consiliilor de supraveghere, precum şi directoratului, în cazul sistemului dualist de administrare. Studiul privește toate componentele pachetului de remunerare conform rapoartelor publicate în anul 2024, pentru remuneraţia acordată în 2023.
Titlurile zilei
Cum evoluează salariile pentru directorii celor mai mari companii de la BVB?
- CEO: crește cu26% la vârful remunerației, cu salarii situate între 48.000 de lei și 3.138.366 de lei anual.
- CFO: vede o majorare a limitei superioare a remunerației la 1.863.535 de lei anual.
Companiile din indicele BET al BVB, care cuprind cele mai tranzacționate companii, au cele mai mari remunerații, corelate în general cu dimensiunea organizației, scrie ZF.
Cu toate că standardele ESG (Environmental, Social, and Governance) sunt esențiale la nivel global, 18 companii din 71 menționează aceste principii în politicile lor de remunerare. Integrarea acestora rămâne limitată, ceea ce sugerează necesitatea unui focus mai mare pe sustenabilitate.
În cazul conducătorilor neexecutivi, ponderea companiilor care acordă remunerații variabile scade de la 30% la 25%. Practica ridică întrebări privind independența decizională, iar bunele practici sugerează excluderea acestor componente.
“Comparativ cu anii anteriori, se înregistreză o uşoară creştere a numărului companiilor care oferă remuneraţie variabilă, peste jumătate incluzând această componentă în pachetul de remunerare, ceea ce este un semn pozitiv, dar există încă loc pentru îmbunătăţire. Introducerea unei componente variabile in pachetele de remunerare a executivilor, bine corelată cu indicatori de performanţă, ar putea contribui la crearea unor sisteme mai echilibrate şi eficiente. Aceasta ar permite corelarea recompenselor cu performanta individuala si a companiei, stimulând astfel eforturi concentrate pe atingerea obiectivelor strategice.”, spune Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală, Head of People Services, KPMG România.