• S&P 500 scade cu 6,3% în martie 2025.
  • VIX crește cu 10% astăzi.
  • Nikkei 225, indicele din Japonia, scade cu 4% astăzi.
  • Tarifele reciproce ale lui Trump intră în vigoare în 2 aprilie.
  • În 3 aprilie intră în vigoare tarifele auto.
  • În 4 aprilie vin datele din piața muncii din SUA, NFP și rata șomajului.
  • Trump: Tarifele reciproce vor afecta toate țările.
  • Prețul unciei de aur crește la 3.122 $ pe unitate, +19% în 2025.
  • GS crește șansele de recesiune în SUA la 35% în următoarele 12 luni.

Incertitudinea domină în continuare Wall Street-ul. Iar asta se vede-n piețe. În ultima ședință a săptămânii, S&P 500 scade cu 2 procente. Dow Jones pierde 1,7%, iar Nasdaq Composite e pe minus cu 2,7%. În același timp, S&P 500 scade cu 6,3% în martie. E cea mai mare scădere într-o lună din septembrie 2022 și până-n prezent.

Tarifele lui Trump vor fi în centrul atenției săptămâna aceasta. 2 aprilie e din ce în ce mai aproape, denumită de președintele SUA drept „Ziua Eliberării”.

Astăzi, Trump spune că tarifele reciproce vor afecta toate țările, potrivit Reuters. Tot astăzi, WSJ spune că echipa lui Trump are în vedere să aplice tarife mai mari decât cele preconizate anterior. Și asta înainte de termenul limită de miercuri.

Titlurile zilei

UE pregătește o amendă de 1 mld.$ pentru platforma X
OPEC+ crește producția de petrol pentru luna mai
China impune un tarif vamal de 34% pentru produsele din SUA
Giganții auto rezistă cu brio tarifelor masive „Trumpiste”
Cei mai bogați 500 de oameni din lume pierd 208 mld.$ într-o singură zi
TRUMP PUNE TAXE, BURSELE TAXEAZĂ. PIERDERI ISTORICE PE BURSĂ

Indicele volatilității, VIX, are un plus de 10 procente astăzi. Iar dacă 2 aprilie nu era suficient, în 3 intră în vigoare tarifele auto, iar în 4 aprilie vin datele din piață muncii din SUA, non farm payrolls și rata șomajului.

Ce spune Mihai Mureșian, head of sales, Erste, pentru Aleph Business?

E o săptămână plină pe Wall Street, cu tarife ce urmează să fie anunțate, atât în 2, cât și în 3 aprilie. Mai mult, țările afectate vor răspunde, cel mai probabil, cu alte tarife la cele anunțate de SUA. Un cerc vicios care nu pare să se oprească prea curând și care nu face bine piețelor financiare. Continuă scăderea burselor americane în aceste condiții?

„Într-adevăr, suntem într-o perioadă în care administrația prezidențială de Statele Unite negociază și negociază, se pare, într-un mod cât se poate de dur. Poate au libertate, cel puțin pentru moment, să facă acest lucru. Iar acest lucru se transpune în piață în nervozitate. Nervozitate care în ultima perioadă, mai ales pe piața din Statele Unite, a însemnat scăderi, ulteriori reveniri. Vineri asistăm la o ședință pe roșu, destul de agresivă.

Din punctul meu de vedere, investitorii sunt într-un moment în care încearcă să anticipeze care vor fi efectele pe care aceste tarife pe care le vor avea asupra economiei americane și, în ultimul rând, care vor fi efectele pe care le vor avea asupra inflației, pentru că și acest lucru este foarte important. Evident, tarife mai mari înseamnă prețuri mai mari, iar impactul va fi și asupra inflației. Prin urmare, cred că vom fi în continuare într-o stare de ușoară incertitudine, ușoară nervozitate, în care vom vedea volatilitate. Volatilitate care, din punctul meu de vedere, cred că se va transpune mai mult pe piața americană și, poate, mai puțin sau nu atât de amplu și pe piețele europene sau pe piața românească”, spune el.

Este încrederea investitorilor principalul motiv care alimentează scăderile? Este o piață care reacționează, nu la deteriorarea reală a fundamentelor, ci la ideea că incertitudinea este introdusă într-o narațiune macro deja fragilă? Se bazează totul pe ceea ce ar putea urma după 2 aprilie?

„Se bazează mai mult pe așteptări. Piața de capital și bursa, mai ales, încearcă în permanență să anticipeze atât ceea ce se întâmplă în economie, cât și ceea ce se întâmplă în business-urile companiilor. Drept dovadă, ne uităm la sectorul tehnologiei, care a urcat foarte mult în ultima perioadă și a urcat foarte mult pe așteptări. Așteptările că, companiile din tehnologie vor livra. Drept dovadă că au și livrat. Același lucru se întâmplă și acum. Încearcă să anticipeze cât de mult vor impacta aceste tarife economia americană, dacă se va intra într-o perioadă de recesiune.

Și, în ultimul rând, încearcă să și anticipeze măsurile care vor fi luate, pentru că se uită, pe de-o parte, la măsurile macro, dar în același timp se uită și la măsurile de pe piața monetară, la reacțiile pe care le are Banca Central-Federală. În ultima perioadă, din ambele direcții, nu au venit știri încurajatoare, nu a venit un suport atât din partea Băncii Centrale a USA sau din partea Guvernului și a Președinței Americane. Cu toți au spus că nu se uită la piațele financiare, ci mai degrabă se uită la măsurile pe care doresc să le ia, iar acest lucru creează starea de incertitudine.

Prin urmare, cred că investitorii vor încerca, pe cât posibil, să atenueze atât de mult cât pot, dar în același timp vor încerca să și cuantifice cât mai bine impactul acestor măsuri, iar cuantificarea va fi adeverită sau, din contră, va fi anulată de datele macroeconomice. Până în momentul de față, cel puțin din perspectiva inflației, din ce mi-aduc aminte, inflația SUA a venit relativ în linie cu așteptările. Puțin de tot era crescută inflația cordială, la care se uită Banca Centrală. Dar, dacă lucrurile se vor deteriora, cu siguranță și reacția va fi una care se va vedea în piețele, și mai ales pe piața de capital”, adaugă el.