- S&P 500 crește în ultima ședință cu 0,79%.
- Dow Jones crește în ultima ședință cu 0,78%.
- Nasdaq Composite câștigă 0,64% în ultima sesiune.
- Trump: Europa trebuie să vină la masa negocierilor.
- Trump: L-am ajutat pe Tim Cook și întreaga lui afacere.
- Apple revine la o valoare de piață de peste 3.000 mld. $.
- Trump: Voi ajuta companiile auto, până se obișnuiesc cu tarifele.
- Trump: Tarifele pentru produse farmaceutice vin curând.
- Trump: Nvidia construiește în SUA datorită tarifelor.
- Trump: Piața e foarte puternică după ce s-a obișnuit cu tarifele.
- Nvidia va fabrica supercomputere A.I. în SUA.
- Nvidia construiește fabrici de producție în Houston și Dallas.
- Producția la scară largă începe în 12-15 luni.
- Nvidia vrea să producă echipamente de 500 mld. $ în 4 ani în SUA.
Principalii indici din SUA închid pe plus ultima ședință de tranzacționare. S&P 500 și Dow Jones cresc cu 0,8%, iar Nasdaq Composite câștigă 0,64%. Dar piața pare încă în stand-by.
Advertisment
Trump spune că l-a ajutat pe Tim Cook și întreaga lui afacere de curând. Că va ajuta companiile auto până se obișnuiesc cu tarifele și că produsele farmaceutice vor avea o taxă foarte curând. Nvidia construiește 2 fabrici de producție în Texas. Iar aici va fabrica, de la cap la coadă, supercomputere A.I., iar compania se așteaptă să ajungă la o producție de 500 de mld. $ în infrastrucura A.I. în 4 ani.
Datorită tarifelor își dezvoltă Nvidia business-ul în SUA, se laudă președintele SUA. Iar secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, spune că dolarul este încă o monedă de rezervă mondială. Și că VIX-ul, adică indicele volatilității, a atins un nivel maxim.
Titlurile zilei
Ce spune Mihai Mureșian, head of sales, Erste, pentru Aleph Business?
Scott Bessent spune că focusul este pe obligațiunea de 10 ani, acum spune că, în opinia lui, VIX-ul a atins un maxim. De obicei, când VIX-ul scade sau rămâne stabil în teritoriul inferior, S&P 500 crește. Indică și de data asta ceva sau reviziteaza indicele de referință minimul din 7 aprilie?
„Într-adevăr, în momentele acestea, încercăm să speculăm și încercăm să anticipăm ceea ce se întâmplă în piață, însă, din punctul meu de vedere, este un joc aproape imposibil. Deoarece vedem reacții care sunt dintre cele mai nervoase de multe ori și ne uităm ceea ce s-a întâmplat în săptămânile trecute când am văzut scăderi foarte puternice, ulterior reveniri. Și toate aceste lucruri se întâmplă pe baza unor știri care sunt anunțate de către administrația americană sau de către alte personalități din piață. Prin urmare lucruri pe care nu le putem anticipa absolut deloc. În aceste condiții din punctul meu de vedere cel puțin pentru moment este cel mai bine să așteptăm sau evident dacă nu avem tărie să ieșim din piață să căutăm active de refugiu. Și drept dovadă inclusiv în Statele Unite ale Americii titule de stat cu scădență pe 10 ani de zile sau poate aurul sau poate alte instrumente cu venit fix sunt, în momentul față sau în această perioadă, luate în vizorul investitorilor. Ei căutând anumite instrumente cu care să conserve cel puțin pentru moment investițiile sau deținerele pe care doresc să le aloce pentru aceste titluri.
Este o situație de moment, dar din punctul meu de vedere, este o situație care cred că va continua cel puțin pentru o perioadă de timp pentru că suntem într-un moment în care se negociază iar atunci când se negociază evident că sunt scoase de multe ori toate armele pe masă. Și drept dovadă exact cum spuneați dumneavoastră mai devreme încă nu au fost anunțate tarife care să meargă pe sectorul farmaceutic nu au fost anunțate tarife care să meargă pe zona de tehnologie și nu în ultimul rând nu au fost tarife care să meargă și pe zona de servicii deoarece și pe zona de servicii există foarte foarte multe schimburi comerciale dacă le putem numi așa și mă gândesc mai ales pe zona de servicii care țin de IT mă gândesc aici la servicii de cloud poate servicii care sunt pe zona de programare și așa mai departe unde la fel până în momentul de față nu s-a anunțat absolut nimic din perspectiva unor negocieri sau din perspectiva unor tarife ci au fost doar anunțați că se vor întâmpla la un anumit moment. Prin urmare este de așteptat că la momentul respectiv se vedem iar volatilitate în piață iar poate acest lucru va duce din nou la o creștere a indicelui fricii cum este numit VIX-ul, indicele care arată cât de mult și cât de ample sunt mișcările de preț din piață”, spune el.
Dacă ne uităm la cele mai mari 20 de creșteri din istoria S&P 500, categorie unde intră și creșterea de 9,52% din 9 aprilie, în 18 dintre cazuri indicele de referință atinge noi minime, iar doar un caz reprezintă bottom-ul final. Se întâmplă astfel de mișcări într-o piața sănătoasă? Crezi că merge S&P 500 către noi minime în acest an, cu toată incertitudinea legată de tarife, inflație, chiar și recesiune?
„De obicei, din punctul meu de vedere, aceste mișcări sănătoase, dacă le putem numi așa, sunt caracterizate de o mișcare de bump la piațe care merge pe anumite fundamente, de cele mai multe fundamente economice sau macro-economice, economice din perespectiva companiilor sau macro-economice de perspectiva situației de la anumite momente. În momentul de față avem mișcări mai puțin sănătoase, dacă le putem numi așa, deoarece vin pe fondul unor știri, știri care încearcă să fie cuantificate de către investitori, ei încercând să anticipeze care va fi efectul acestor știri. Evident că aceste mesaje se pot modifica de la o perioadă la alta și din această cauză putem vedea mișcări ample care pot fi în toate direcțiile. Pot fi și mișcări ample care să fie în sens ascendent și atunci vedem o creștere fulminantă cum a fost cea de săptămâna trecută când au urcat cu aproape 10% indicele american, iar pe zona de tehnologie dacă îmi aduc bine aminte au fost creșteri de vreo 12%, dar în același timp pot fi și mișcări de scădere care evident că nu putem să nu le luăm în considerare.
Încercând, oarecum, să pun în balanță toate aceste lucruri, exact cum spuneam și mai devreme este posibil să vedem, din punctul meu de vedere, în continuare volatilitate în piață. Evident că ne-am dorit cu toții să vedem doar mișcări ascendente dar exact cum ziceam atâta timp cât există această imprevizibilitate și există această temere permanentă că pot fi anunțate noi știri care pot influența piața e posibil să vedem în ambele părți. Prin urmare nu știu dacă putem introduce în această ecuație sau putem introduce acest scenariu în scenariile anterioare când mișcări fulminante de cel mai mult ori au venit și cu scăderi dar trebuie să ne uităm per ansamblu, iar per ansamblu toată volatilitatea, adică nervozitatea investitorilor, fie că vorbim de investitor instituțional, fie că vorbim de investitor de retail și nervozitatea este strict dată de faptul că nu pot avea o predictibilitate și nu se pot gândi la o traictorie care să fie în orice direcție pentru că, exact cum ziceam sunt știri care apar și aceste lucruri creează mișcări, iar de cele mai multe ori mișcările trebuie să fie puse în ecuația portofolilor pe care le administrează și atunci clar trebuie să ia o decizie unde vor investi bani”, adaugă el.
Ce le recomanzi investitorilor în aceste perioade?
„Din punctul meu de vedere, perioadele de volatilitate creează și oportunități. Este foarte important să vedem cum vrem să le vedem. Vrem să le vedem ca momente care să ne speriem și momente în care să căutăm soluții pentru faptul că ne-am speriat sau să le căutăm ca momente în care s-au creat oportunități pentru că realitatea este că dacă ne uităm la prețurile care se tranzacționează acum față de acum șase luni sau șapte luni de zile putem vedea că ele se tranzacționează la niște discount-uri pe care atunci poate ni le-am fi dorit sau poate doar am fi visat la ele.
Este evident că și oportunitățile, cu toții ne-am dori să cumpărăm, acest lucru este imposibil din punctul meu de vedere dar putem vedea această perioadă ca momente prielnice de cumpărare și dacă considerăm că lucrurile poate nu se vor liniști într-un orizont foarte scurt putem face un val sau achiziții continue astfel încât să nu cumpărăm doar în momentul acesta să așteptăm și alte momente în care poate vor fi prețuri la fel de bune astfel încât să ne deconfigurăm portofoliu într-o direcție în care să fie propice pentru noi. Acum este evident că acest lucru ține de fiecare investitor în parte, investitorii care poate nu consideră că doresc să fie părtași la toată această volatilitate atunci este evident că poate activele de refugiu ar fi o soluție dar și aici intervin foarte mult alocările pe care noi le facem în active de refugiu pentru că dacă ele ajung să fie tot portofoliul pe care noi îl avem atunci evident că vom fi doar spectatori la ceea ce se întâmplă în piață și atunci când vor veni creșterile evident că nu le vom simți deloc”, spune el.