Primele 10 minute ale şedinţei de tranzacţionare de luni, 14 februarie 2022, au adus din nou panică la Bursa de la Bucureşti, precum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, şi de această dată motivul fiind acelaşi: incertitudinea cu privire la situaţia din Ucraina.

Astfel, la ora 10:10, pe o bursă în scădere cu 2,5% prin prisma indicelui principal BET, acţiunile Băncii Transilvania, cele mai lichide de la bursă, scad cu 4% pe tranzacţii de 1,8 mil. lei, în timp ce cele ale One United Properties au cea mai abruptă scădere din BET, de circa 5%. Alte scăderi sunt următoarele: 4% pentru TeraPlast şi Purcari, minus 3% pentru BRD, MedLife şi Romgaz, minus 2,3% pentru Nuclearelectrica.

“Vedem că incertitudinea din Ucraina aduce din nou panică pe burse, cu o deschidere a şedinţei dominată de ordine marcate la piaţă. Vedem că şi restul Europei resimte acest fenomen, cu scăderi importante a indicilor”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Nicio companie din cele 19 ale BET nu este pe plus la ora redactării acestei ştiri, arată datele ZF. Potrivit datelor ZF deja unele platforme de tranzacţionare se încarcă mult mai greu, ceea cea arată o prezenţă ridicată a micilor investitori.

“Bursa românească reacţionează la scăderea de 2% de vineri a bursei americane. Daca până acum investitorii nu luau în calcul aproape deloc efectele conflictului din Ucraina, acum încep să incorporeze acest risc potenţial. Totuşi am mai avut tensiuni similare în trecut, iar cei care şi-au păstrat calmul au ieşit câştigători în final”, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

În weekend au apărut mai multe informaţii cu privire la situaţia tensionată din Ucraina, de la ridicarea nivelului de alertă din partea MAE pentru Ucraina şi repatrierea personalului din Kiev şi Odessa, la afirmaţiile cu privire la un posibil atac miercuri, 16 februarie.

Nici pe bursele europene lucrurile nu stau grozav: Londra are minus 1%, Paris minus 2,2%, Frankfurt minus 2,4%, Milano minus 3%.

Pe de altă parte, preţul petrolului a crescut luni în timp ce investitorii au intrat în ceea ce ar putea fi o săptămână decisivă în conflictul dintre Occident şi Rusia, care a trimis mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina. Acţiunile americane au scăzut vineri, iar preţul petrolului a închis la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace, după ce consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat că Rusia ar putea ataca Ucraina “în orice zi”.

O convorbire telefonică între preşedintele american Biden şi preşedintele rus Putin, sâmbătă, nu a fost concludentă, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz urmează să zboare la Kiev luni şi la Moscova marţi pentru a discuta cu preşedinţii acestor ţări.