Sezonul estival și lipsa de lichiditate duc la o volatilitate mai mică a burselor

Bursa de Valori București a deschis pe plus ședința de tranzacționare de astăzi. La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,61%. În același timp BET-TR creștea cu 0,61% și BET-NG cu 0,89%. Lichidatea medie zilnică la BVB ajunge la 100 milioane de lei, pe când capitalizarea este de 198 miliarde de lei.

Trecem la bursele americane. Dow Jones închide pe minus cu 0,13%, Nasdaq pe plus cu 1,43% și S&P 500 tot pe plus cu 0,22%.

Mișcările mari apar pe piața commodities. ULSD Heating Oil crește cu 3,5%, gazele RBOB cu 2,23% și petrolul cu 1,78%. Dar avem și scăderi importante: gazele naturale sunt pe minus cu 2,81%, grânele cu 2,15% și porumbul cu 2%.

Am discutat subiectul cu Cristian Istrătescu, consultant în investiții.

„În primul rând, să ne gândim că suntem în etapa în care investitorii intră în vacanță. Ne apropiem de iulie, deci este cu siguranță o scădere și pe acest fond. În plus, de ceva timp avem deja lichiditate foarte mică pe burse. Practic, investitorii stau în expectativă, vor să vadă care este rezultatul războiului și atunci se stă pe cash și se așteaptă să vedem direcția în care se va merge.”, a povestit Cristian Istrătescu, consultant în investiții.