• Bursele americane scad în prima ședință a săptămânii.
  • S&P 500 scade cu 2,7%, cea mai mare scădere din 2022.
  • Nasdaq Composite pierde 4 procente în ultima sesiune.
  • 1.750 de mld. $ pierd companiile din S&P 500 în sedința de ieri.
  • Tesla scade cu 15% în ultima sesiune.
  • Cei 7 magnifici pierd 830 mld. $ cumulat ieri.

Roșu e culoarea începutul de an pentru bursa din SUA. Bursele americane scad în prima ședință a săptămânii.

S&P 500 pierde 2,7% și are cea mai mare scădere din 2022 încoace, iar indicele ajunge la cel mai mic nivel din septembrie 2024. 1.750 de miliarde de dolari pierd companiile din indicele de referință american la capitalizare. Și asta doar în ultima ședință. Dow Jones scade cu aproape 900 de puncte, iar Nasdaq Composite pierde 4 procente, cea mai mare scădere din 2022.

Știm deja la Trump vrea rate de dobândă mai mici, dar Powell o spune foarte clar. Nu e nevoie să ne grăbim să scădem dobânda-cheie pentru că economia arată bine. Iar tăieri de rate nu vin dacă inflația nu scade sau dacă șomajul nu urcă brusc.

Titlurile zilei

Huawei lansează Pura X
RISCĂ MUSK SĂ PIARDĂ TESLA?
preia europa apărarea?
Meta Estate Trust efectuează exitul din proiectul The Lake Home
Aeroportul Heathrow își suspendă operațiunile din cauza unui incendiu
Apple este dată în judecată

Tesla pierde 15 procente în ultima ședință și ajunge acțiunea cu cea mai mare scădere dintre emitenții din S&P 500 în 2025, -45%.

Inclusiv ceilalți 6 magnifici sunt pe roșu. Iar grupul celor 7 pierde 830 de mld. $ cumulat în ședință de ieri, cea mai mare pierdere zilnică din istorie.

Ce spune Bogdan Maioreanu, analist eToro, pentru Aleph Business?

„Ceea ce vedem acum în piață vine din politicile administrației Trump, iar politicile actuale sunt inflaționiste. Tarifele vamale sunt plătite de importator și transferate într-o măsură mai mică sau mai mare consumatorilor. Asta duce la creșterea prețurilor. Problema piețelor este că nu este, de fapt, clar care este politica economică a guvernului american. Iar faptul că astăzi aplică tarife, mâine le amână, face amenințări, nu face decât să sporească incertitudinea din piețe.

Deși a evitat să comenteze direct impactul politicilor economice ale lui Donald Trump, guvernatorul Bancii Centrale Americane, FED, Jerome Powell, a precizat că FED nu va reacționa la mișcări inflaționiste punctuale și că, în absența unor semnale mai clare, agenția va opta pentru precauție.

Cu alte cuvinte, piețele nu se pot aștepta la reduceri imediate ale ratelor dobânzilor, iar acest lucru ar putea continua să acționeze ca o frână în calea entuziasmului investitorilor, care se așteptau pe parcursul anului 2025 să vedem mai multe scăderi de rate ale dobânzilor”, afirmă Maioreanu.

Unde este oportunitatea în momentul actual? Ce sectoare atrag atenția în climatul economic și geopolitic actual?

„Dacă ne uităm ieri, din cele 11 sectoare, ale indicelui S&P 509 au avut scăderi. Cele mai mari au fost, de fapt, ale sectoarelor care au produs creșterile indicelui anul trecut, tehnologie și comunicații.

Au fost și două sectoare pozitive, utilităti și energie. Iar sectorul de bunuri de consum de bază a avut doar o scădere de 0,7%. Și asta ne dă un indiciu despre sectoarele la care se uită investitorii în condițiile discuțiilor din piață despre creșterea inflației și o posibilă recesiune.

Am mai văzut asta în 2022. Este un sentiment de evitare a riscului în piață, dar scăderile pronunțate pot să creeze oportunități de a achiziționa la discount companii foarte bune. Iar investitorii ar trebui să-și urmeze planurile de investiții, dar să aibă și flexibilitatea necesară pentru a căuta oportunități în piață”, spune el.