Primul semestru din 2022 vine cu cele mai slabe performanțe ale burselor americane

Primul semestru din 2022 vine cu cele mai slabe performanțe ale burselor americane: S&P a scăzut cu aproximativ 20%, Nasdaq cu 30% și Dow Jones cu 16%. Totuși, indicii au închis pe plus la ultima ședință de tranzacționare cu aproximativ 1%. Iar indicele VIX care măsoară volatilitatea din piețe a scăzut cu 7%, la 26.

Este acesta un semn că economia Statelor Unite își poate reveni? Dacă ne uităm acum 50 de ani, în perioada anilor 1970, care este deseori comparată cu cea de acum, indicele S&P 500 a scăzut cu 21% în prima jumătate a anului, iar în a doua jumătate a depășit scăderile și a crescut cu 26,5%.

Trecem la bursa locală care a deschis pe plus ședința de tranzacționare de astăzi. La ora 10 și 30 de minute indicele principal BET se aprecia cu 0,72%. BET-NG cu 0,66%, iar BET-FI cu 0,54%. Llichiditatea medie zilnică este de 113 milioane de lei, iar capitalizarea pe segmentul principal de piață ajunge la 193 mld. lei.

Am discutat subiectul cu Valentin Dragu, fondator Grow Your Wealth.

„Avem condiții diferite acum. La vremea respectivă nu era un război care-și punea amprenta foarte grav asupra foarte multor materii prime, avem lanțuri de aprovizionare care sunt întrerupte. Va fi foarte greu să revenim din această inflație. Trebuie să avem răbdare să trecem prin aceste trimestre de recesiune, dar consider că economia va reveni pentru că se vor găsi mijloacele necesare și se vor lua deciziile necesare pentru a se reveni la un moment dat.”, a povestit Valentin Dragu, fondator Grow Your Wealth.