Primii 10% dintre bogații din SUA deține 89% din acțiunile listate pe bursele americane

Sursă foto: Hepta

Primii 10% dintre bogații din Statele Unite ale Americii dețin un procent covârșitor din toate acțiunile listate pe bursele americane, 89%, un record care pune în evidență rolul pieţei de capital în creşterea inegalităţilor din principala economie a lumii, transmite CNBC.

Cei mai bogați 1% au fost marii câștigători ai pandemiei, cu venituri de peste 6.5000 de miliarde de dolari americani. Prin comparație, 90% dintre americani au câștigat, cumulat, doar 1.200 de miliarde de dolari.

Piaţa americană de capital, care a crescut de aproape două ori de la declinul din martie 2020, s-a apreciat cu aproximativ 40% din luna ianuarie a anului trecut şi a reprezentat principala sursă de creare a averii în America din timpul pandemiei, dar şi principalul factor de inegalitate.

Potrivit Fed, aproape 70% din totalul câştigurilor obţinute în ultimul an şi jumătate de cei mai bogaţi americani s-au datorat acţiunilor.

Companiile româneşti au oferit investitorilor creşteri de două ori mai mari decât cele americane sau europene în primele nouă luni ale anului

Rezultatele vin în ciuda milioanelor de investitori noi care s-au orientat pentru prima dată către piaţa de capital în timpul crizei sanitare, conducând la o relativă „democratizare” a finanţelor. Platforma de trading Robinhood a înregistrat peste 10 milioane de conturi noi în ultimii doi ani şi numără peste 22 de milioane de investitori, mulţi dintre ei investind pentru prima dată.

Deşi „armada” noilor investitori pare destul de numeroasă, valoarea medie a unui cont Robinhood este de circa 4.500 de dolari. Astfel, când bursele cresc, investitorii de retail nu resimt câştigurile precum marii investitori, care au deţineri de sute de mii sau chiar milioane de dolari.

În plus, o bună parte dintre noii investitori tind să îşi vândă rapid acţiunile, sperând că vor marca profituri generoase. Deşi strategia poate crea câştiguri substanţiale, există investitori care au mai mult de pierdut prin comparaţie cu cei care aleg strategii de tip „buy & hold”.