Preţul petrolului a urcat luni, în continuarea evoluţiei de săptămâna trecută şi atingând maxime multianuale, în condiţiile în care oferta globală a rămas restrânsă, pe fondul cererii solide din Statele Unite şi din alte părţi ale lumii, în timp ce economiile se redresează după declinul pandemic.
Advertisment
Conform Reuters, cotaţia futures a ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 62 de cenţi, sau 0,7%, la 84,38 dolari pe baril la 0646 GMT, după ce vineri a câştigat 1,5%. Cel mai ridicat nivel din octombrie 2014 – 84,76 dolari – a fost atins în timpul şedinţei.
Contractele futures pe ţiţei Brent au crescut cu 56 de cenţi, sau 0,7%, la 86,09 dolari pe baril, după majorarea de 1,1% de vinerea trecută. Anterior, contractul a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, de 86,43 dolari.
Titlurile zilei
După mai bine de un an de cerere scăzută de carburanţi, consumul de benzină şi de distilate a revenit la mediile pe cinci ani în Statele Unite, cel mai mare consumator de carburanţi din lume.
Între timp, firmele energetice americane au redus săptămâna trecută numărul platformelor de exploatare a petrolului şi gazelor naturale pentru prima dată în şapte săptămâni, chiar şi în condiţiile în care preţurile petrolului au crescut, conform firmei de servicii energetice Baker Hughes.
Preţurile petrolului au fost susţinute şi de îngrijorările legate de penuria de cărbune şi de gaz din China, India şi Europa, care au stimulat trecerea la motorină şi păcură pentru obţinerea energiei.
Analiştii avertizează însă că ar putea avea loc unele corecţii în următoarele săptămâni, deoarece creşterea bruscă a preţului ţiţeiului a generat precauţie.