• Federal Reserve (FED) anunță că va menține neschimbată rata dobânzii în cadrul ședinței din ianuarie, în ciuda așteptărilor pieței.
  • Principalii indici bursieri înregistrează cele mai mari scăderi în 4 luni, iar Jerome Powell spune că nu există intenții de a reduce ratele dobânzilor în viitorul apropiat.
  • Următoarele două ședințe de politică monetară ale băncii centrale sunt programate în 20 martie și 1 mai.

Federal Reserve menține neschimbate ratele din SUA în cadrul ședinței din ianuarie. Între 5,25% și 5,5%. Jerome Powell spune că FED nu vede oportunitatea de a reduce ratele dobânzilor în următoarea ședință, contrar așteptărilor din piață. Această declarație stârnește îngrijorări pe piață, deoarece mulți se așteptau la o ajustare în direcția unei politici mai relaxate a băncii centrale.

Ce e diferit față de ședința precedentă?

Declarația și conferința de presă a Fed-ului au o tonalitate mult diferită față de ce am văzut în decembrie 2023. Dacă în decembrie optimismul era la cote maxime, acum pare că face un pas înapoi.

FED nu vede reduceri de rate până când “nu va avea mai multă încredere” că inflația se îndreaptă către 2%. Asta după ce inflația CPI a urcat în decembrie la 3,4%.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Până aseară, piața anticipa 6 scăderi de rate în 2024, cu posibilitate ridicată de a începe reducerile în martie.

Cum se mișcă bursele după decizia FED?

Principalele indici bursieri, S&P 500, Dow Jones și Nasdaq Composite, înregistrează scăderi semnificative în urma anunțului. Participanții din piață, care anticipau schimbări în politica monetară, reacționează negativ la perspectiva unei continuări a ratei dobânzii la nivelul actual.

S&P 500: -1,61%;

Nasdaq Composite: -2,23%

Dow Jones: -0,82%.