• Ordonanța „trenuleț” afectează atât investitorii de la BVB, cât și companiile.
  • Laurențiu Vană: „Investitorii de la BVB sunt puternic afectați pentru că, deși o creștere de la 8% la 10% nu ar fi neapărat atât de pregnantă, pentru că este doar cu referere la dividend, ne gândim până la urmă care este tipicul companiilor din România.”
  • Laurențiu Vană: „S-ar putea chiar 2025 să fie un an în care BET și bursa din România în general să nu aibă o performanță deloc bună, în sensul că poate să rămână chiar stabil până la finalul anului, lucru care a mai fost văzut și în trecut.”

Ordonanța „trenuleț” afectează atât investitorii de la BVB, cât și companiile. Impozitul pe dividende crește, de la 8 procente la 10 procente. Pensiile și salariile sunt înghețate, ceea ce afectează negative consumul.
Iar taxa pe stâlp, adică taxa pe construcții de un procent, lovește direct companiile din energie.
Afectat este și sectorul de IT de la Bursa de Valori – reprezentat de companii precum Arobs, Bittnet sau Bento, prin eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT-işti.
Afectaţi de OUG trenuleţ vor fi şi 8,2 milioane de salariaţi români care investesc indirect prin Pilonul II de pensii la Bursa de Valori, scrie ZF.

Ce spune Laurențiu Vană despre impactul OUG „trenuleț” asupra investitorilor?

„Investitorii de la BVB sunt puternic afectați pentru că, deși o creștere de la 8% la 10% nu ar fi neapărat atât de pregnantă, pentru că este doar cu referere la dividend, ne gândim până la urmă care este tipicul companiilor din România. Acestea dau dividend de mari, un procent foarte mare din profitul lor, și automat o bună bucată din câștigurile pe care le-ar avea investitorii vor dispărea. 

Problema mai mare vine din faptul că ceea ce se întâmplă prin faptul că domnul Ciolacu, în trecut, acum relativ puțin timp, ne promitea că nu vor crește taxele, că se tatuează pe mână, că nu vor crește taxele. Se pare că acum ar cam trebui să se tatueze, și-a întors cuvântul și cred că acest este doar începutul. 

Titlurile zilei

ANULAREA CREANŢELOR FISCALE RESPECTĂ PREVEDERILE CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ
TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?

Măsurile de creștere a taxelor și poate chiar de taxe noi cred că erau inevitabile, pentru că deficitul este substanțial, a crescut cu o viteză alarmantă și ceva trebuia să fie făcut. Din moment ce nu ne oferă altă alternativă, automat că aceasta rămâne a singură alternativă. Este trist în schimb că nu a fost consultat mediul privat, nu a fost consultat mediul de business. Și asta va duce la o reducere a încrederii oamenilor în politicieni.

În ceea ce privește investitorii care nu investesc atât de activ în România, deși cu tot sistemul afectat, cum ați specificat și voi prin pilotul 2, dar cei care investesc în străinătate, acolo nu vor fi la fel de mulți afectați, se referă doar la dividende. În România, problema este că cel mai probabil și bursa pe de-a întregul va avea puțin de suferit. Acum nu știm dacă va fi doar puțin sau puțin mai mult. S-ar putea chiar 2025 să fie un an în care BET și bursa din România în general să nu aibă o performanță deloc bună, în sensul că poate să rămână chiar stabil până la finalul anului, lucru care a mai fost văzut și în trecut.”, spune Laurențiu Vană pentru Aleph Business.