One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidenţiale premium, de birouri şi clădiri mixte de ultimă generaţie din Bucureşti şi Constanţa, s-a listat luni, la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe Piaţa Principală a bursei, sub simbolul bursier ONE.

One United Properties a încheiat cu succes prima ofertă publică iniţială primară de acţiuni din şapte ani prin care compania a emis acţiuni noi destinate majorării de capital. Fondurile atrase în urma ofertei, de aproximativ 260 milioane de lei, vor susţine strategia de dezvoltare a One United Properties.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

La încheierea ofertei, preţul final a fost stabilit la 2 lei per acţiune, iar capitalizarea anticipată a companiei este de 2,86 miliarde de lei. Compania devine astfel a treia cea mai mare companie antreprenorială românească listată la Bursa de Valori Bucureşti şi intră în top 10 companii listate, după capitalizarea bursieră anticipată. Derulată în perioada 22 iunie – 2 iulie, oferta a fost suprasubscrisă în ambele tranşe, atât pe segmentul investitorilor instituţionali, cât şi al celor de retail, investitorii dovedind un interes considerabil pentru companie încă din prima zi de subscriere, când segmentul de retail cu alocare garantată a fost subscris în primele 40 de secunde. Intermediarul ofertei este BRK Financial Group, în timp ce Swiss Capital face parte din grupul de distribuţie. Filip & Company a asistat juridic One United Properties în legătură cu oferta publică şi listarea.

One United Properties este unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori pe piaţa imobiliară din România pe segmentul rezidenţial, fiind prezent în Bucureşti şi Constanţa, inclusiv Mamaia. Segmentul rezidenţial este principalul domeniu de activitate al companiei, la care se adaugă construcţia de birouri şi a proiectelor cu utilizare mixtă, rezidenţial-comercial, precum şi activitatea de investiţii imobiliare în terenuri şi clădiri, dar şi închirierea de birouri. One United Properties a obţinut un profit net în 2020 de 176,9 milioane lei, în scădere cu 10,4% faţă de anul 2019 când a înregistrat un profit net de 197,4 milioane lei.

La finalul anului trecut, One United Properties avea un portofoliu de proiecte rezidenţiale finalizate cu o valoare brută de dezvoltare de peste 222,6 milioane euro şi alte proiecte în fază de dezvoltare sau planificate de 939,4 milioane euro. Conform prospectului de ofertă, compania a finalizat proiecte rezidenţiale care includ 687 de unităţi locative şi are în faza de dezvoltare alte peste 1.000 de unităţi. Compania anunţă că deţine şi un portofoliu important de terenuri în fază de planificare, toate proprietăţile fiind situate în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre. Prin strategia sa, Grupul îşi propune să îşi păstreze poziţia de lider pe piaţa proiectelor imobiliare premium, rezidenţiale şi cu funcţiuni mixte, să continue evoluţia pe piaţa proiectelor de birouri şi să investească în oportunităţi de dezvoltare premium sustenabile în zone exclusiviste ale Bucureştiului, dar şi în alte regiuni ale ţării.

Cine sunt cei doi acționari majoritari

​Au 41 şi 45 de ani, unul a absolvit ASE iar celălalt dreptul la Universitatea Thessaloniki, iar astăzi în urma intrării la tranzacţionare la bursa de la Bucureşti a companiei la care cei doi sunt acţionari majoritari averea fiecăruia a ajuns la 160 milioane de euro (792 mil. lei).

Victor Căpitanu (41 ani) şi Liviu Diaconescu (45 de ani) şi-au început cariera la Alpha Bank în urmă cu aproximativ 20 de ani, şi sunt acţionarii majoritari ai dezvoltatorului imobiliar One United Properties, companie care şi-a majorat capitalul social cu 10% printr-o ofertă de circa 260 mil. lei. La preţurile curente, capitalizarea ONE este de circa 2,9 mld. lei.

Astfel, în urma ofertei, Victor Căpitanu şi Liviu Diaconescu au fiecare câte 29,73% din ONE, comparativ cu 32,7% cât era participaţia înainte de ofertă, adică un pachet de circa 385 milioane de acţiuni. La preţul de tranzacţionare de 2,05 lei la ora redactării acestei ştiri, deţinerea fiecăruia la ONE este de 792 mil. lei.

Căpitanu cste absolvent al Facultăţii de Finanţe Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi deţine o diplomă CFA din 2005. A urmat “Executive Private Equity Program” la Universitatea Harvard şi un Executive Program la Universitatea Singularity din Silicon Valley, potrivit prospectului de listare ONE.

Şi-a început cariera în anul 2000 la Alpha Bank, acolo unde l-a cunoscut pe Liviu Diaconescu. Din 2003 şi până în 2005 a lucrat la Bancpost, când împreună cu Liviu Diaconescu au fondat Capital Partners (companie independentă de investment banking prelujată de Banca Transilvania în 2016). BT Capital Partners este astăzi unul dintre cei mai mari brokeri de la bursa locală.

Liviu Diaconescu deţine un EMBA de la ASEBUSS şi o diplomă în drept internaţional din partea Universităţii Macedonia din Thessaoniki. Şi-a început cariera în 1997 la Alpha Bank unde a ocupat mai multe poziţii de conducere.

One a derulat o ofertă publică de emitere de noi acţiuni prin majorare de capital din 22 iunie şi până pe 2 iulie.

În cadrul ofertei au fost vândute un număr de 130.007.085 acţiuni, în trei tranşe: pentru investitorii instituţionali, pentru investitorii de retail cu alocare garantată şi cu alocare pro-rată.

Acţiunile au fost vândute la un preţ de 2 lei/acţiune, iar pentru ordinele introduse în primele trei zile lucrătoare din oferta pe tranşa investitorilor de retail cu alocare pro-rata preţul a fost de 1,94 lei/acţiune.

Investitorii instituţionali au cumpărat 63% din numărul total de acţiuni, iar investitorii de retail 37% (din care 20% tranşa cu alocare garantată şi 17% tranşa cu alocare pro-rată). Oferta publică şi listarea au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group.