OMV Petrom vrea să plece de pe bursa din Londra. Compania a convocat acţionarii pe 26 aprilie, pentru a vota aprobarea delistării certificatelor globale de depozit, pe scurt GDR-uri emise de Citibank, conform unui raport de la BVB.

Este vorba despre GDR-urile „admise la listare pe segmentul standard al listei oficiale a Autorităţii de Conduită Financiară a Regatului Unit şi admise la tranzacţionare pe piaţa principală pentru instrumente financiare listate a Bursei de Valori din Londra”. Fiecare GDR reprezintă 150 de acţiuni suport emise de societate.

Am discutat subiectul cu Cristian Istrătescu, investitor la BVB.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Acum nu cred că știm, sau cel puțin nu sunt informații publice despre care este motivul real din spate. Unul din posibilele motive poate să fie lipsa de… hai să nu zicem de succes, al listării pe Bursa de la Londra, dar cu siguranță sunt niște costuri pe care Petrom le plătește în acest moment. Vorbim despre o sumă de aproximativ, dacă nu mă înșel, 200.000 de euro pe an doar pentru că sunt listați acolo și e posibil ca lichiditatea pe care ei o au și cât se tranzacționează pe aceste instrumente să nu mai merite acest cost pe care OMV îl plătește.

Să nu uităm că, în momentul de față, Petrom este unul dintre cele mai tranzacționate companii de la BVB, există suficientă lichiditate aici cu fondurile de pensii care acumulează constant, investitorii preferă acțiunea acestei companii în astfel de vremuri tulburi, deci e posibil ca unul din planuri să fie partea de simplificare și să nu mai fie atât de benefic acest certificat emis la Londra și, poate, lichiditatea pe care o oferă în momentul de față market maker-ii din România și faptul că OMV beneficiază de avantajul de a deveni în curând o piață emergentă și fondurile mari intrând direct pe astfel de companii, e posibil să nu se mai justifice acest instrument listat pe piața din Londra.”, a declarat Cristian Istrătescu, investitor la BVB.