• OMV Petrom înregistrează vânzări de 26,7 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024, o scădere de 6% comparativ cu anul trecut.
  • Profitul net al companiei crește cu 54% și atinge circa 4 miliarde de lei, datorită eliminării taxei pe țițeiul procesat.
  • În T3, vânzările scad cu 11%, iar profitul net este cu 19% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, publică rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului, citate de ZF. Deși compania a înregistrat o scădere a vânzărilor, profitul net a crescut semnificativ, ceea ce reflectă o dinamică complexă în contextul pieței energetice și al politicilor fiscale.

În perioada ianuarie-septembrie 2024, OMV Petrom raportează vânzări totale de 26,7 miliarde de lei, în scădere cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecur. Vânzările din T3 scad cu 11% comparativ cu T3 din 2023. Profitul net al companiei crește semnificativ și ajunge la circa 4 miliarde de lei, în creștere cu circa 54% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea se datorează în principal eliminării taxei pe țițeiul procesat, care a avut un impact pozitiv asupra marjelor de profit.

Cum sunt împărțite vânzările OMV Petrom?

Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 24%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat 0,1% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).  Scăderea vânzărilor poate fi atribuită mai multor factori externi, inclusiv fluctuațiile prețurilor la petrol și gaz și schimbările din cererea globală.

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

Compania are o capitalizare bursieră de 44,4 mld. lei. Austriecii de la OMV au o deţinere de 51,15% în timp ce statul român are 20,7% prin Ministerul Energiei. Alţi acţionari includ fondurile de pensii private Pilon II cu aproape 14% şi alţi investitori de la Bursa de valori Bucureşti. De la începutul anului 2024 acţiunile SNP s-au apreciat cu 24%. Spre comparaţie, indicele principal BET a urcat cu 13%.