Luna septembrie este, istoric, cea mai slabă lună din an pentru Bursa de la Bucureşti

Prin prisma indicelui principal BET, bursa de la Bucureşti s-a depreciat cu 0,29% în medie în fiecare lună septembrie din 1997 încoace, adică de la înfiinţarea indicelui, cel mai probabil pe fondul continuării perioadei de vacanţă, care duce la un nivel ridicat de volatilitate, dar şi ca urmare a sezonului de raportări financiare aferente primului semestru al anului, scrie ZF.

„Este posibil ca în septembrie să vedem o eventuală corecţie, după atingerea continuă de noi maxime din ultima perioadă“, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. „Pe piaţa principală vor rămâne în vizorul investitorilor SNP şi TRP ca urmare a includerii în indicii FTSE, iar TLV datorită dividendelor şi acţiu­nilor gratuite“.

Astfel, pe lângă creşterea iminentă a facturilor la energie, dar şi într-un context în care autorităţile susţin că numărul de cazuri COVID-19 va creşte odată cu începerea şcolilor, România fiind deja în valul patru al pandemiei, septembrie mai vine cu un semnal prost pentru finalul anului 2021.

De altfel pe 31 august 2021 indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti se deprecia cu 1% din maximul istoric atins în şedinţa precedentă, fiind tras în jos de Sphera Franchise Group (minus 3,5%), MedLife (2,8%), Petrom (1,5%), potrivit datelor de tranzacţionare de ieri după-amiază.

Spre comparaţie, marile burse din Europa erau ieri pe plus, ceea ce indică faptul că cel mai probabil la Bursa de la Bucureşti erau prezenţi investitori care marcau din profituri pe final de lună. „Tot în septembrie, vedem continuarea sezo­nu­lui de raportări, pe AeRO, unde avem unele din cele mai noi companii care vor publica primele rezultate financiare semestriale şi vom putea analiza dacă sunt în linie cu estimările prelistare.

Potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg şi pe baza mediei aritmetice lunare din 1997 încoace, indicele principal BET înregistrează scăderi pe parcursul a doar trei luni dintr-un an, respectiv martie (0,28% – când sunt anunţate propunerile de dividende), august (0,16%) şi septembrie (0,3%).

De la începutul anului 2021 indicele principal BET a urcat cu 26%. Capitalizarea companiilor listate la bursa locală este de circa 205 mld. lei.