- Lucian Isac, CEO al Estinvest: „Nu cred că vom avea listări foarte importante până la final de an”.
- Lucian Isac, CEO al Estinvest: „Avem, pe de-o parte, niște constrângeri în PNRR, niște declarații pe care guvernanții și le-au asumat.”
- Lucian Isac, CEO al Estinvest: „Eu m-aș duce tot pe societăți din energie, pentru că așa te protejezi și cel mai bine împotriva inflației.”
Bursa de Valori București închide săptămămâna cu -1,82%, prin prisma indicelui BET. La ultima ședină, indicele principal afișa un minus de 0,23%. „Este un moment bun ca, atunci când o companie se simte pregătită, să vină spre piața de capital”, spune Lucian Isac, CEO al Estinvest, pentru Aleph Business. „Afacerile trebuie să decidă să vină spre piață când investitorii găsesc oportunități de creștere”. Isac spune că investitorii sunt un pic mai reticenți din cauza contextului economic și al alegerilor care se apropie, atât în România, cât și în Statele Unite. „Astfel încât investitorii în momentul acesta sunt un pic mai reticenți. Stau în expectativă”, explică el.
Advertisment
În ceea ce privește listările viitoare, Isac spune: „Nu cred că vom avea listări foarte importante până la final de an”. Totuși, el se arată optimist pentru anul viitor: „ Acum am avut perla coroanei, Hidroelectrica, listarea pachetului fondului proprietatea. Eu mă aștept ca după ce se încheie ciclul electoral, adică mai degrabă în prima parte a anului viitor, o să avem vești destul de importante cu listări de societăți acolo unde statul este majoritar.”
Avem, pe de-o parte, niște constrângeri în PNRR, niște declarații pe care guvernanții și le-au asumat. Și-au asumat listările. Sunt vreo două sau trei listări întrecute în PNRR, astfel încât cred că încă vreo două, cel puțin, vor veni anul viitor.”, adaugă Isac.
Titlurile zilei
„Pe de alta parte, eu m-aș aștepta ca și statul să-și vândă o parte din participația hidroelectrică, având în vedere succesul imens și fondurile disponibile, mai ales în pilonul II, unde sunt o mulțime de bani pregătiți pentru investiții, și astfel încât statul ar avea o oportunitate să-și valorifice, cu un câștig, zic eu, semnificativ, o mică participație. De ce nu? Un 5-10% din deținerea pe care o are, să vină chiar pe piață.”
Lucian Isac spune că s-ar îndrepta tot către societăți din energie
„Mă uitam în istoricul tranzacțiilor, și cei care au investit în acțiuni la listarea Romgaz, Transgaz, Electrica, Transelectrica, și-au recuperat banii în zece ani doar din dividende. Astfel încât eu consider că acolo unde statul este majoritar, prin decizia pe care poate să o ia, și știți și dumneavoastră destul de bine că au fost anii care au dat, dacă nu mă înșel, chiar și 90% din profitul societății respective, spre dividende. Deci eu m-aș duce tot pe societăți din energie, pentru că așa te protejezi și cel mai bine împotriva inflației”, spune Lucian Isac. „Pentru că, de fapt, sursa inflaționistă este, în primul rând, prețul carburantului, prețul energiei, prețul utilităților care ne impactează pe fiecare dintre noi. Astfel încât luând poziții, cumpărând acțiuni la societățile respective, societăți care de altfel trebuie să confirme și prin rezultatele, prin raportările trimestrale, semestreale, investitorii, pe lângă faptul că participă la viața societății, o parte din cheltuiala pe care o fac cu respectivele utilități, se vor întoarce către ei sub formă de dividend.”, adaugă el.
Referitor la delistarea companiilor Cemacon și Zentiva, Isac susține că „nu este o dramă pentru piață, e un lucru firesc. (…) Ține acum de piață sau de contextul economic să apară noi emitenți care să acopere golurile lăsate”.
„Listările, acolo unde statul este acționar majoritar, au avut niște randamente deosebite. Categoric trebuie să investească și în titluri de stat”, cu menținea că că acestea sunt „cu risc 0” și oferă un randament competitiv față de depozitele bancare, spune Isac despre oportunitățile de investiții.