• Oferta publică iniţială a Hidroelectrica (simbol bursier H2O) i-a adus 1,9 miliarde de euro Fondului Proprietatea.
  • Intrarea la tranzacţionare a acţiunilor H2O pe Bursa de la Bucureşti este de departe cea mai mare listare din istoria pieţei locale de capital.
  • De la listare, acţiunile PATH au scăzut însă cu 78% la 16,45 dolari pe unitate, ceea ce se reflectă într-o valoare de piaţă de 9,23 miliarde de dolari.

Oferta publică iniţială a Hidroelectrica (simbol bursier H2O) i-a adus 1,9 miliarde de euro Fondului Proprietatea, administrat de grupul american Franklin Templeton, vânzarea pachetului de 20% la compania de stat marcând astfel cel mai mare IPO din Europa în 2023 şi al treilea cel mai mare IPO la nivel global de anul acesta, potrivit Bloomberg.

Cu un preţ final de 104 de lei pe acţiune, la jumătatea intervalului cuprins între 94 şi 112 lei pe unitate din oferta de listare, producătorul de energie electrică se pregăteşte să devină pe 12 iulie cea mai mare societate de la Bursa de Valori Bucureşti, la o valoare de piaţă de 47 miliarde de lei.

Un nou record

Intrarea la tranzacţionare a acţiunilor H2O pe Bursa de la Bucureşti este de departe cea mai mare listare din istoria pieţei locale de capital, de aproape patru ori peste recordul stabilit în 2014 de Electrica (EL).

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Prin comparaţie, IPO-ul derulat în aprilie 2021 de producătorul de software de automatizare UiPath (PATH) la Bursa din New York (NYSE) le-a asigurat 1,34 miliarde de dolari acţionarilor vânzători. Evenimentul a reprezentant cea mai mare reuşită a vreunei companii pornite din România; oferta s-a încheiat la preţul de 56 de dolari pe acţiune.

Fondat într-un apartament din Delea Veche din Bucureşti, liderul pieţei RPA (robotic process automation), una dintre industriile cu cea mai rapidă creştere la nivel global, a intrat pe Wall Street la o evaluare bursieră de 28 de miliarde de dolari, iar prima şedinţă s-a încheiat la 69 de dolari pe acţiune, adică o capitalizare de 35 miliarde de dolari. Până în primăvara lui 2021, doar două companii din sectorul software din SUA reuşiseră să depăşească pragul de finanţare de 1,34 miliarde de dolari atras de UiPath.

Acțiunile PATH

De la listare, acţiunile PATH au scăzut însă cu 78% la 16,45 dolari pe unitate, ceea ce se reflectă într-o valoare de piaţă de 9,23 miliarde de dolari, echivalentul a 42 de miliarde de lei, deci cu cinci miliarde de lei sub evaluarea celei mai profitabile companii din portofoliului statului român.

Pe de altă parte, acţiunile PATH se tranzacţionează anul acesta în creştere cu 34% pe fondul revenirii sectorului IT&C şi acţiunilor de tip „growth” din SUA. Indicele Nasdaq 100, care include cele mai mari companii americane din sectorul tech, afişează un avans de 39% în 2023.