- Proporția investitorilor individuali care dețin acțiuni crește semnificativ la nivel global, ajungând la 54%.
- Investitorii români profită de randamentele obligațiunilor locale și devin mai activi pe piețele internaționale.
- Milenialii prezintă o tendință pronunțată în investițiile pe piața bursieră, cu creșteri semnificative în rândul celor care se îngrijesc de acțiuni locale și internaționale.
Proporția investitorilor individuali care dețin acțiuni crește semnificativ la nivel global. În ultimele trei luni, numărul acestora a crescut cu peste 10%, de la 49% la 54%. De asemenea, investitorii care dețin acțiuni internaționale înregistrează o creștere de 16% și ajung de la 31% la 36%. În contrast, proporția celor care dețin activ în numerar scade de la 69% la 67%.
Advertisment
Investitorii români urmează această tendință. Ei caută să profite de randamentele ridicate ale obligațiunilor în monedă locală, care depășesc 6%. Aceasta explică creșterea modestă a numărului de investitori care dețin acțiuni locale, cu doar 9%. Totuși, românii devin mai activi pe piețele internaționale. Procentul celor care dețin obligații străine crește cu 54%, iar acțiunile internaționale cotate la bursă cresc cu peste 17%.
Studiul eToro definește individuali ca fiind cei care îngrijesc administrează singuri portofoliile. Aceștia includ orice investiție tradițională, cum ar fi acțiuni și obligații. Creșterea alocării de acțiuni apare pe fondul reducerii ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală. Aceasta marchează sfârșitul celor mai generoase dobânzi pentru economiile populației.Un mediu cu rate ale dobânzilor mai scăzute favorizează companiile cotate la bursă. Acest lucru sugerează că profiturile pot rămâne rezistente sau chiar să crească. Sam North, analist eToro, afirmă că investitorii vor continua să realoce fonduri din numerar către acțiuni pentru randamente mai mari.
Titlurile zilei
Cele mai recente date RIB arată că serviciile financiare sunt cele mai populare printre investitori
Deși majoritatea generațiilor investesc în acțiuni, tendința este mai pronunțată în rândul milenialilor. Numărul acestora care dețin acțiuni locale a crescut cu 16%, iar cei care investesc în societatea internațională au crescut cu 24%. Generația Z o prezenta mai puțin pronunțată, cu creșteri de doar 5% și respectiv 7%. Investitorii din generația Baby Boomers (60-78 de ani) devin lideri în investițiile pe piața bursieră. Aceștia caută să fructifice să aibă acumulată și să maximizeze randamentele. De asemenea, investitorii români caută diversificare sectorială pe măsură ce ratele dobânzilor scad. Tehnologia rămâne în centrul atenției, dar sectoarele medicale și energetice cresc semnificative. Cele mai recente date RIB arată că serviciile financiare sunt cele mai populare printre investitori. Acestea sunt urmate de tehnologie și utilități, fiecare având o alocare semnificativă.