- Participaţiile străinilor în titluri de stat au urcat la 26,4% în iunie, de la 19% la final de 2022.
- Ponderea deţinerilor străinilor de titluri de stat a avut o tendinţă preponderent ascendentă pe parcursul S1/2023.
- Cursul valutar a fost stabil oscilând mai ales între 4,92 şi 4,96 lei/euro.
Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, au crescut în primul semestru (S1) din 2023 la peste 83 mld. lei, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică urcând în iunie până la un vârf record de 26,4%, peste valoarea de la final de 2022 (19,3%), conform statisticilor Ministerului Finanţelor, citate de Ziarul Financiar.
Creşterea expunerilor străinilor pe titluri româneşti, respectiv intrările de capitaluri, antrenează o apreciere a monedei naţionale faţă de euro, în timp ce reducerea expunerii investitorilor străini pe titlurile de stat emise pe piaţa internă, respectiv ieşirile de capitaluri duc la deprecierea leului în raport cu euro.
Ponderea deţinerilor străinilor de titluri de stat a avut o tendinţă preponderent ascendentă pe parcursul S1/2023, urcând de la 23,1% în ianuarie până la recordul de 26,4% în iunie 2023.
Deţinerile mari de titluri de stat româneşti din portofoliile investitorilor nerezidenţi au antrenat stabilitatea surprinzătoare a cursului leu/euro, chiar cu unele episoade de apreciere a leului în faţa euro.
Cursul valutar
Cursul valutar a fost stabil oscilând mai ales între 4,92 şi 4,96 lei/euro, deprecierea leului în S1 fiind de mai puţin de 1% în raport cu euro.
Despre nivelul scăzut al cursului leu/euro, unii analişti au spus că nu este susţinut de fundamentele economiei, având în vedere deficitele mari, de cont curent şi bugetar.
Piaţa financiară locală, care este mult mai subţire decât alte pieţe din regiune, riscă să resimtă mai puternic mişcările de retragere a capitalului străin care pot să apară atunci când se produc schimbări de percepţie, de apetit la risc, după cum au avertizat analiştii de mai multe ori.