- 62% dintre investitorii de retail la nivel mondial dețin în prezent sau intenționează să dețină în viitor acțiuni legate de inteligența artificială.
- La un an de la ChatGPT, unul din patru investitori individuali deține acum acțiuni legate de inteligență artificială.
- Investitorii sunt predispuși să-și crească expunerea la sectoare precum tehnologie, servicii financiare și criptoactive.
Investitorii de pe întregul glob își îndreaptă atenția și resursele către companiile care dezvoltă sau investesc masiv în inteligența artificială, arată un studiu eToro. Peste un sfert (27%) dintre aceștia dețin în prezent acțiuni legate de A.I., iar 35% planifică investiții în viitor în acest domeniu. Acest trend se manifestă puternic și în România. Aproape jumătate dintre respondenți își arată interesul pentru acțiunilele A.I., arată sondajul.
Advertisment
Investitorii tineri predomină în piața acțiunilor A.I.
Românii (26%), împreună cu investitorii din SUA (32%) și Republica Cehă (33%), se numără printre cei mai activi în această zonă. În contrast, Australia prezintă cel mai mic procent de investitori interesați de acțiuni din A.I..
Interesul pentru A.I. nu se limitează doar la achiziționarea de acțiuni. Investitorii încorporează tot mai mult această tehnologie în strategia lor de investiții. Și se vede o creștere vizibilă a utilizării instrumentelor bazate pe inteligența artificială, cum ar fi ChatGPT. Acest lucru este evident mai ales în rândul tinerilor investitori. Ei adoptă aceste tehnologii într-un procent semnificativ mai mare comparativ cu investitorii mai în vârstă.
Titlurile zilei
Tehnologia și criptoactivele sunt favoritele investitorilor pentru viitorul apropiat
Criptoactivele atrag un interes în creștere, în special în România. 22% dintre investitori doresc să-și mărească deținerile în această clasă de active. Această tendință indică o diversificare a portofoliilor de investiții, cu o îmbinare între activele tradiționale și cele emergente.
Investitorii aleg și sectoarele și clasele de active cărora le acordă prioritate în lunile următoare. La nivel global, criptoactivele au condus detașat (15%). Sunt urmate de activele în numerar, cum ar fi conturile de economii (13%) și acțiunile naționale (12%).
Dintre sectoare, cel de tehnologie conduce clasamentul. 14% dintre respondenți spun că își vor crește investițiile în această industrie. Următoarele pe listă? Serviciile financiare (11%), apoi sectorul imobiliar, sănătate și energie (toate 9%).
Studiul e realizat de platforma de tranzacționare și investiții eToro, pe opiniile a 10.000 de investitori individuali din 13 țări diferite. Rezultatele acestui sondaj subliniază nu doar interesul crescut pentru tehnologii inovative, dar și un model de investiții care se adaptează rapid la evoluțiile tehnologice și la piața în schimbare.